Giovanni van Bronckhorst (1975)

Giovanni van Bronckhorst

Giovanni Christiaan van Bronckhorst ( 5 februari 1975) is een voormalig verdediger van onder meer Feyenoord, Arsenal en FC Barcelona. Daarnaast speelde Gio 106 interlands voor het Nederlands elftal en won hij met Oranje de tweede plaats op het WK in 2010.

Jeugdopleiding Feyenoord

Van Bronckhorst begon zijn carrière bij Feyenoord, waar hij op zesjarige leeftijd in de jeugdopleiding werd opgenomen. Halverwege het seizoen 1993/94 leenden de Rotterdammers de jonge speler uit aan RKC. Hij speelde twaalf wedstrijden en keerde het seizoen daarop weer terug in de eerste selectie van Feyenoord, waar hij vervolgens nog vier seizoenen voetbalde. In 1995 pakte hij zijn enige prijs tot dan toe: de KNVB-beker.

Glasgow Rangers

Direct na het WK’ 98, waar Van Bronckhorst met Oranje de vierde plaats behaalde, vertrok hij naar het Glasgow Rangers van trainer Dick Advocaat. In Schotland speelde hij drie seizoenen en pakte hij in zowel 1999 als 2000 de ‘treble’: Zowel het landskampioenschap, de beker en de Schotse League Cup werden gewonnen. Ook onder meer Michael Mols maakte deel uit van dit succes.

Arsenal

In 2001 haalde Arsenal Van Bronckhorst op voor zo’n tien miljoen euro. In Londen kwam hij samen te spelen met onder meer Dennis Bergkamp. De twee jaren dat Van Brockhorst uitkwam voor The Gunners werd overschaduwd door ernstig blessureleed aan de knie. Daardoor brak hij nooit helemaal door in Engeland  en vertrok hij met het landskampioenschap van 2002 en de FA Cup van 2003 op zak naar FC Barcelona.

FC Barcelona

Bij de Catalanen speelde Van Bronckhorst vier seizoenen en boekte hij zijn grootste successen. Hoofdtrainer Frank Rijkaard haalde de vleugelspeler op en als linksachter werden in 2005 en 2006 vele prijzen gewonnen. In beide jaren zag is doordat zowel de landstitel als de Spaanse Supercup in de prijzenkast terecht kwam. Dit terwijl in 2006 de kroon op zijn Barcelona-tijdperk kwam door het winnen van de Champions League. In de finale zag de hele wereld zijn oud-werkgever Arsenal met 2-1 verslagen.

Terug naar Rotterdam-Zuid

We schrijven het jaar 2007 toen Van Bronckhorst terug keerde naar Nederland en ging hij weer voetballen bij zijn oude liefde Feyenoord. Gio werd door trainer Bert van Marwijk gehaald en won onder zijn leiding in 2008 de KNVB-beker. In zijn laatste jaren van zijn carrière blonk de vleugelverdediger ook uit in het Nederlands elftal.

EK 2008

Tijdens het EK in 2008 viel hij op bij de tweede goal van Wesley Sneijder tegen Italië. Met een geweldige loopactie was hij verantwoordelijk voor één van de mooiste goals van dat EK. In 2010 was Van Bronckhorst zelf verantwoordelijk voor het mooiste doelpunt van het wereldkampioenschap.

Met een enorme knal in de kruising zette hij Oranje op het goede spoor in de halve finale tegen Uruguay. Giovanni van Bronckhorst won met Nederland de tweede plaats tijdens het toernooi. Waarna hij besloot zijn loopbaan te beëindigen. De finale tegen Spanje bleek zijn laatste wedstrijd te zijn.

(Foto: ANP Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *