KENTUDEZENOG

Giovanni van Bronckhorst (1975)

Giovanni Christiaan van Bronckhorst ( 5 februari 1975) is een voormalig verdediger van onder meer Feyenoord, Arsenal en FC Barcelona. Daarnaast speelde Gio 106 interlands voor het Nederlands elftal en werd hij met Oranje tweede op het WK in 2010.

Van Bronckhorst begon zijn carrière bij Feyenoord, waar hij op zesjarige leeftijd in de jeugdopleiding werd opgenomen. Halverwege het seizoen 1993/94 werd de jonge speler uitgeleend aan RKC. Hij speelde twaalf wedstrijden en keerde het seizoen daarop weer terug in de eerste selectie van Feyenoord, waar hij vervolgens nog vier seizoenen voetbalde. In 1995 pakte hij zijn enige prijs tot dan toe: de KNVB-beker.

Direct na het WK’ 98, waar Van Bronckhorst met Oranje vierde werd, vertrok hij naar het Glasgow Rangers van trainer Dick Advocaat. In Schotland speelde hij drie seizoenen en pakte hij in zowel 1999 als 2000 de ‘treble’: Zowel het landskampioenschap, de beker en de Schotse League Cup werden gewonnen. Ook onder meer Michael Mols maakte deel uit van dit succes.

In 2001 haalde Arsenal Van Bronckhorst op voor zo’n tien miljoen euro. In Londen kwam hij samen te spelen met onder meer Dennis Bergkamp. De twee jaren dat Van Brockhorst uitkwam voor The Gunners werd overschaduwd door ernstig blessureleed aan de knie. Daardoor brak hij nooit helemaal door in Engeland  en vertrok hij met het landskampioenschap van 2002 en de FA Cup van 2003 op zak naar FC Barcelona.

Bij de Catalanen speelde Van Bronckhorst vier seizoenen en boekte hij zijn grootste successen. Hoofdtrainer Frank Rijkaard haalde de vleugelspeler op en als linksachter werden in 2005 en 2006 vele prijzen gewonnen. In beide jaren werden zowel de landstitel als de Spaanse Supercup gewonnen, terwijl in 2006 de kroon op zijn Barcelona-tijdperk werd gezet door het winnen van de Champions League. In de finale werd zijn oud-werkgever Arsenal met 2-1 verslagen.

In 2007 keerde Van Bronckhorst terug naar Nederland en ging hij weer voetballen bij zijn oude liefde Feyenoord. Gio werd door trainer Bert van Marwijk gehaald en won onder zijn leiding in 2008 de KNVB-beker. In zijn laatste jaren van zijn carrière blonk de vleugelverdediger ook uit in het Nederlands elftal. Tijdens het EK in 2008 viel hij op bij de tweede goal van Wesley Sneijder tegen Italië. Met een geweldige loopactie was hij verantwoordelijk voor één van de mooiste goals van dat EK. In 2010 was Van Bronckhorst zelf verantwoordelijk voor het mooiste doelpunt van het wereldkampioenschap dat toen werd gehouden. Met een enorme knal in de kruising zette hij Oranje op het goede spoor in de halve finale tegen Uruguay. Van Bronckhorst werd met Nederland tweede tijdens het toernooi, waarna hij besloot zijn loopbaan te beëindigen. De finale tegen Spanje bleek zijn laatste wedstrijd te zijn.

(Foto: ANP Foundation)

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén