Nikos Machlas (1973)

Nikos Machlas

Nikos Machlas (16 juni 1973) was een Griekse spits die faam maakte bij Vitesse waarbij hij het zelfs tot Europees topscorer schopte.

Nikos Machlas maakt zijn profdebuut in februari 1991 voor OFI Kreta Voor die club speelt hij in ruim vijf seizoenen 154 wedstrijden, waarin hij 49 keer scoort. In het seizoen 1996/97 neemt Vitesse Arnhem hem over. Zijn eerste seizoen verloopt stroef en hij weet als spits slechts acht keer het net te vinden. Het seizoen daarna maakt hij grote indruk met een totaal van 34 doelpunten in 32 wedstrijden. Hiermee wordt hij Europees topscorer. Dit seizoen blijkt achteraf het hoogtepunt in zijn carrière.

Na zijn derde seizoen bij Vitesse waren diverse grote clubs voor hem in de markt. Tegen de zin van toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers weigerde hij echter naar het buitenland te vertrekken en verkaste hij voor 19 miljoen gulden naar Ajax, waar op dat moment Jan Wouters de scepter zwaaide. Ondanks een redelijk aantal doelpunten (38 goals in 74 wedstrijden) heeft hij in Amsterdam zijn reputatie als goalgetter geen moment waar kunnen maken. Sommige fans noemden hem zelfs smalend ‘Lachgas’.

Bij Ajax kreeg hij vervolgens concurrentie van de grote talenten Mido en Zlatan Ibrahimović. Hij koos eieren voor zijn geld en vertrok op huurbasis naar het Spaanse FC Sevilla. Daarna speelde hij nog voor Griekse ploegen als Iraklion en OFI Kreta. Hij beëindigde zijn carrière Apoel Nicosia op Cyprus.

Machlas speelde in totaal 61 interlands voor het Grieks elftal, waarin hij achttien maal doel trof. Zijn debuut maakte hij op 10 februari 1993, in de uitwedstrijd tegen Oostenrijk. Griekenland verloor die wedstrijd met 2-1.

Tegenwoordig is Nikos Machlas president bij OFI Kreta.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *