Didier Martel (1971)

Didier Martel

Didier Martel (26 oktober 1971) was een zeer begaafde middenvelder die zijn jeugdopleiding genoot bij AJ Auxerre en in ons land speelde bij FC Utrecht, Vitesse en kortstondig bij Helmond Sport. Martel stond bekend als een excentrieke en grillige buitenspeler, die door zijn fraaie acties een echte publieksspeler werd.

Martel begon zijn opleiding in 1988/89 bij het Franse AJ Auxerre, maar wist daar nooit door te breken. Hij verhuisde naar Olympique Nîmes, waar hij drie seizoenen lang geregeld in de basis zou staan. Na Châteauroux kwam hij terecht bij de topclub Paris Saint-Germain, waar hij in 2 seizoenen echter slechts 12 wedstrijden zou spelen.

Dit is met recht zo’n speler in de categorie ‘technisch begaafd’. Hiervoor kwam je naar het stadion. Onvoorspelbaar, technisch goed en met een goed schot in de benen. Hij was namelijk in staat de bal net zo makkelijk over 5 meter te verplaatsen dan over het hele veld.

De Fransman verhuisde naar Nederland, en tekende een contract bij FC Utrecht. Het eerste seizoen kwam hij weinig aan spelen toe, maar in het seizoen 1999-2000 bleek Martel een vaste waarde, en werd hij met 8 doelpunten clubtopscorer. Hij volgde hiermee Michael Mols op. Vervolgens zou hij vier seizoenen bij Vitesse spelen waarna hij in 2004, na een korte periode bij Helmond Sport, naar Frankrijk terugkeerde.

Zijn goede spel levert hem in de zomer van 2000 een transfer naar Vitesse op. De club uit Arnhem is dat seizoen als vierde geëindigd in de competitie, zes plekken hoger dan FC Utrecht. Maar dat was achteraf een verkeerde keuze. Martels oude club haalde het seizoen erna namelijk ten koste van zijn nieuwe club Europees voetbal. Waar er voor Utrecht – zeker in de beker – gouden jaren zouden volgen, gaat het met Vitesse steeds verder bergafwaarts. Als Martel ook steeds meer op de bank beland, is het tijd voor een nieuwe stap.

Bij Helmond Sport kwam Martel nog tot zeven potjes en wist daarin niet te scoren. De tijd was daar voor de Fransman om terug .te keren naar zijn geboorteland. Daar speelde hij nog een jaar op het vijfde niveau bij Lunel. In 2005 was het genoeg. Martel besloot te stoppen met voetbal op professioneel niveau.

Didier Martel werd na zijn carrière onder meer uitbater van “Café de Paris” in Nîmes en techniektrainer bij Vitesse. Op dit moment is hij spelersmakelaar.

(Foto: Youtube)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *