Michael Mols (1970)

Michael Mols (1970)

Michael Alexander Mols (17 december 1970) werd in zijn carrierè bij FC Utrecht verkozen tot ‘legend’ van de club. ‘Mighty Mike’ scoorde overal waar hij kwam. In 2009 sloot hij zijn spelersloopbaan af bij Feyenoord.

Mols begint zijn carrière als spits bij de club Geuzenveld. Nadien vertrekt hij naar Eendracht ’82 en Blauw-wit, en vervolgens naar Ajax. Bij Ajax speelt Mols geen wedstrijd in het A-elftal. Na zijn korte carrière bij Ajax gaat hij in het jaar 1991 naar Cambuur Leeuwarden waarmee hij het kampioenschap van de Eerste divisie pakt. Hij scoort in 43 wedstrijden 13 doelpunten.

In het jaar 1993 krijgt Mols een transfer naar FC Twente. Hij speelt 3,5 seizoenen (108 wedstrijden) in de kleuren van Twente waarin hij 26 maal scoorde. FC Utrecht neemt Michael Mols, na bijna 4 jaar bij FC Twente, transfervrij over. In Utrecht is Mols 3x topscorer voor FC Utrecht geweest. Mols scoort in 3 seizoenen Utrecht maar liefst 49 doelpunten in 94 wedstrijden. In Utrecht geniet hij nog altijd een ongekende populariteit bij de supporters die hem verkozen tot FC Utrecht ‘legend’.

Hiermee verdiende hij een toptransfer en gaat hij naar Glasgow Rangers uit Schotland. Mols scoort in zijn eerste seizoen in Schotse dienst in negen wedstrijden negen keer. In 1999 komt hij in de Champions League wedstrijd tegen Bayern München ongelukkig in botsing met Bayern doelman Oliver Kahn. Hij raakt hierbij zwaar geblesseerd aan zijn knie en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Een breekpunt in de carrière van Mols aangezien hij op dat moment een vaste waarde aan het worden was in het Nederlands Elftal. Na zijn herstel komt er geen selectie meer voor Oranje en is hij tevens geen vaste waarde meer in het elftal van de Rangers.

Na 5 seizoenen Rangers keert Mols in het seizoen 2004/2005 terug naar Nederland voor het afbouwen van zijn carrière.

Een logische stap is om terug te keren bij FC Utrecht. Na een aantal maanden staat dit ook daadwerkelijk te gebeuren. Eerst gaat hij een aantal maanden in training bij ADO Den Haag. Daarna zien we hem op 6 november 2004 door Foeke Booy en zijn staf bij FC Utrecht gepresenteerd.

Na niet zoveel succes bij Utrecht tekent hij in de zomer van 2005 een 1-jarig contract bij ADO Den Haag. Na het seizoen 05-06 besluit Mols om er toch nog een jaartje aan vast te plakken bij ADO Den Haag, dit zou dan zijn laatste seizoen in het betaald voetbal worden, aldus Mols. Daar heeft het alle schijn naar, maar in de zomer van 2007 is wel duidelijk dat zowel Feyenoord als de club Perth Glory in Australië nog interesse in hem hebben.

In de zomer 2007 maakt Feyenoord bekend dat hij als pinchhitter overkomt naar de club van de Kuip, hier wordt hij gepresenteerd als de vervanger van Pierre van Hooijdonk, die in de zomer 2007 stopt met voetballen. Op 1 september 2007 maakt Michael Mols zijn debuut voor Feyenoord: In de 86e minuut vervangt hij Nicky Hofs. Hierna speelt hij met wisselend succes af en toe mee, waarna hij in 2009 besluit te stoppen.

Michael Mols (1970) speelde zes interlands, waarin hij niet tot scoren kwam.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *