Dirk Jan Derksen (1972)

Dirk Jan Derksen

Dirk Jan Derksen (17 juni 1972) was een goaltjesdief die als enige speler voor alle vier de Limburgse profclubs heeft gespeeld.

FC Den Bosch, Roda JC, MVV, Dordrecht ’90, FC Zwolle, Austria Wien, SC Cambuur, Emmen, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV-Venlo, Fortuna Sittard en Helmond Sport zijn de clubs waar ‘DJ’ speelde. Al deze clubs waren op zoek naar een behendige en makkelijk scorende spits. Daarom kwamen ze bij Derksen uit. Dit ondanks zijn geringe lengte voor een aanvaller: 1.76 meter. Hij kwam tot ongeveer vijfhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal en maakte daarin meer dan 150 doelpunten.

Derksen begon als jeugdspeler bij Theole uit Tiel en zijn professionele carrière startte bij BVV Den Bosch in het seizoen 1990/91, waar hij al snel uitgroeide tot een vaste waarde. Dit leverde 21 doelpunten op in 79 wedstrijden. Na drie jaar Den Bosch vertrok hij naar Roda JC. De club uit Kerkrade kwam uit in de Ere divisie. Daar werd hij echter nooit een vaste waarde. Twee goaltjes in maar zeventien wedstrijden is niet wat je zou verwachten.

Daarna speelde hij voor MVV, Roda JC, Dordrecht ’90, FC Zwolle, Austria Wien (3 goals in 18 wedstrijden), Cambuur Leeuwarden, Emmen, Fortuna Sittard en nogmaals Roda JC waar hij weer niet op een basisplaats wist te rekenen en daarom in de winterstop van seizoen 2005/2006 vertrok naar VVV-Venlo. Hier werd hij een van de publiekslievelingen. Omdat Derksen in de winterstop was gekomen, kwam hij dat seizoen nog toe twaalf potjes (vier goals). Maar het seizoen er op was met negentien goals in 35 wedstrijden een groot succes.

Voor het seizoen 2006/07 werd VVV-Venlo in eerste instantie geen promotiekansen toebedacht. Dit vooral ook door het vertrek van Marcel Meeuwis en Luwamo Garcia en een trainerswissel. Toch wist de ploeg evenals het voorafgaande seizoen op de tweede plaats te eindigen. Hierdoor kwam de club in tweede ronde van de play-offs uit tegen FC Den Bosch, dat in drie wedstrijden werd verslagen.

Daarna moest VVV-Venlo het opnemen tegen Eredivisionist RKC Waalwijk. Thuis werd met 2-0 gewonnen, waarna in Waalwijk een 1-0 nederlaag volgde. De beslissende derde wedstrijd werd thuis met 3-0 gewonnen, waardoor VVV-Venlo opnieuw naar de Eredivisie promoveerde. Derksen was hoogstpersoonlijk de maker van de laatste goal.

Na de promotie van VVV in 2007 besloot hij toch echter weer te vertrekken. ‘DJ’ tekende een contract voor een seizoen (met een optie voor een tweede seizoen) bij Fortuna Sittard. In zijn eerste jaar was hij echter meestentijds reserve en mocht daarom na een seizoen alweer vertrekken. In het seizoen 2008/2009 speelde hij voor Helmond Sport. Op 1 mei 2009 nam hij afscheid van het betaalde voetbal in een wedstrijd tegen zijn oude club FC Zwolle. Twee maanden later maakte Derksen bekend dat hij verder zou gaan spelen als amateur, voor de Limburgse club EVV.

Dirk Jan ging daarna als trainer aan de slag. Zo kreeg hij een baan als jeugdtrainer bij Roda JC. In 2018 toog hij naar het hoge noorden om daar scout te gaan worden bij FC Groningen.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *