Marcel Meeuwis (1980)

Marcel Meeuwis

Marcel Meeuwis (31 oktober 1980) was zeker geen onopvallende verschijning op de voetbalvelden. Zo speelde hij onder meer voor Feyenoord en Borussia Mönchengladbach en leverde hij ooit zijn aanvoerdersband in.

Meeuwis speelde voor Willem II, VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade voordat hij door het Duitse Borussia Mönchengladbach werd ingelijfd. Zijn Bundesliga-avontuur bleek geen succes en daarom stapte de middenvelder in 2011 over naar Feyenoord, maar met slechts twaalf optredens werd ook dat geen gelukkig huwelijk. Meeuwis keerde uiteindelijk transfervrij terug naar VVV, toog nog voor drie maandjes naar het Australische Melbourne Heart om uiteindelijk te eindigen bij FC Eindhoven.

Tilburg is de stad waar het allemaal begon in het jaar 2000 voor de kleine middenvelder die geboren is in Goirle. Het eerste jaar komt hij tot twee duels in de Eredivisie. In zijn tweede seizoen bij Willem II speelde hij vier wedstrijden. Na dat seizoen, 2001/2002, vertrok de middenvelder naar Eerste Divisionist VVV, waar hij op meer speelminuten kon rekenen. Als vaste waarde op het middenveld komt Meeuwis tot 118 wedstrijden waarin hij tien maal wist te scoren. Zijn meerwaarde wordt onderkend door Roda JC die hem weer naar de Eredivisie brengt.

Meeuwis tekende een contract tot en met 2012 in Kerkrade. In de seizoenen 2006/07 en 2007/08 ging het crescendo en werd Meeuwis zelfs tot ‘Most Valuable Player’ van Roda JC uitgeroepen. In april 2008 doet hij echter buiten het veld ook van zich spreken omdat hij ruzie kreeg met trainer Raymond Atteveld. Meeuwis wilde tevergeefs een transfer naar FC Groningen forceren. In mei 2009 kwam de door Meeuwis zo gewilde transfer er toch. Op 16 mei werd bekendgemaakt dat Meeuwis vanaf het seizoen 2009/10 voor het Duitse Borussia Mönchengladbach zou uitkomen. Meeuwis kreeg bij Borussia Mönchengladbach een contract tot medio 2012.

Het eerste jaar van het Duitse avontuur gaat nog redelijk. Meeuwis komt tot achttien potjes (geen goals) maar het opvolgende seizoen wordt een voetbalfiasco. Slechts drie duels komt Marcel van de bank. Hij kwam niet meer voor in de plannen van trainer Michael Frontzeck en op 30 januari 2011 werd bekend dat Marcel Meeuwis het seizoen af zou maken bij Feyenoord. Hij werd voor de rest van het seizoen gehuurd en kon transfervrij overstappen naar Rotterdam aan het einde van het seizoen.

Twaalf wedstrijden, nul doelpunten, later is het toch einde verhaal in Rotterdam. Meeuwis vertrok transfervrij terug naar zijn oude club in Venlo. Hij was op dat moment en is nog steeds zeker geen onbekende in Seacon Stadion – de Koel -, waar hij in de periode 2002-2006 meer dan honderd wedstrijden in het eerste elftal van ‘de geel-zwarten’ had gespeeld. VVV kon wel een mannetjesputter op het middenveld gebruiken, een nieuw voetbalhuwelijk werd gesloten.

‘De Meeuw’ was nog steeds niet altijd van onbesproken gedrag. Zo leverde hij zijn aanvoerdersband in omdat Marcel vond dat hij tekort had geschoten als rolmodel. Hij zei hierover letterlijk: “Een aanvoerder moet altijd het goede voorbeeld geven. En ik moet toegeven dat ik dat vorig seizoen niet altijd heb gedaan. In slechts een paar wedstrijden hebben de mensen in Venlo de oude Marcel gezien. Op het veld maar ook eromheen, ben ik tekortgeschoten.”

Meeuwis maakte zijn tweede seizoen echter helemaal niet af. In onderling overleg werd zijn contract op 16 november 2012 per 1 december 2012 ontbonden, deze liep nog tot 2014, nadat Meeuwis felle kritiek had geuit op het niveau van de selectie van VVV. Op 10 februari kreeg hij weer onderdak. Ditmaal nog eenmaal in het buitenland: hij ging drie maanden spelen bij Melbourne Heart dat uit komt in de Australische A-League. Met ingang van het seizoen 2013/2014 stond Meeuwis onder contract bij FC Eindhoven. Op 1 juli 2013 besloot Meeuwis per direct te stoppen met voetbal.

Na zijn loopbaan ging Meeuwis het theater in; met de voorstelling “FC De Rebellen”. De oud-middenvelder was zelf initiatiefnemer van het nieuwe theaterstuk. Samen met andere oud-voetballers die bekend stonden als rebellerend ging Meeuwis op tournee. Daarnaast was hij Sales Manager bij een bedrijf in internet marketing en zat hij in de deelnemersraad van het CFK (www.cfk.nl). Dit laatste is een beleggingsinstelling die overbruggingsregelingen uitvoert voor beroepsvoetballers en -wielrenners in Nederland..

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *