Dmitri Shoukov (1975)

Dmitri Shoukov

Dmitri Olegovitsj Shoukov (26 september 1975) was een Russisch-Nederlandse aanvallende middenvelder die het grootste deel van zijn carrière uitkwam in de Eredivisie. De meeste wedstrijden speelde hij voor Vitesse en Willem II.

Dmitri Shoukov begon in zijn vaderland met voetballen in 1993 bij CSKA Moskou. Want hier speelde hij in drie jaar 21 wedstrijden in de hoofdmacht van deze Russische topclub. Hij wist echter maar één keer het net te vinden. In 1995 besloot Dmitri de overstap te maken naar Nederland en tekende daar een contract in Arnhem bij Vitesse. Hij liet zich in zijn eerste seizoen meteen zien.

Dmitri scoorde in 14 optredens vier keer. De drie jaren daarna zou hij nog ruim 40 wedstrijden spelen voor Vitesse. Hier werd hij ploeggenoot van Nikos Machlas en consorten. Waarna hij in het seizoen 1998/1999 Arnhem verruilde voor Breda. Hier zou hij maar één seizoen blijven, nadat hij een goed seizoen had gespeeld. Sjkoekov vertrok naar aartsrivaal Willem II.

Bij deze club zou hij zijn beste jaren beleven. Hij speelde in Tilburg de meeste wedstrijden en maakte hij de meeste goals uit zijn carriere. In het seizoen 2002/03 beleefde hij zelfs zijn beste seizoen. Hij speelde namelijk dat seizoen 29 wedstrijden waarin hij negen keer scoorde. Na vijf seizoenen vertrok hij naar Enschede voor zijn laatste klusje in de Eredivisie. Hier kreeg de Ruse echter te maken met vele blessures. Hij speelde in drie jaar slechts vier wedstrijden.

Op 20 januari 2007 werd bekend dat Sjoekov per direct een punt achter zijn voetbalcarrière zou zetten.

Na zijn loopbaan doet shoukov, ook wel geschreven als Sjoekov, veel aan import en export van fruit en groente. Na dat een periode gedaan te hebben keerde hij toch weer terug in de voetbalwereld en werd in het seizoen 2011/2012 assistent trainer bij Krylia Sovetov Samara. Ondanks dat Dmitri Shoukov is geboren en getogen in Rusland heeft hij al jaren enkel de Nederlandse nationaliteit.

(Foto: ANP – Herman Pieterse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *