Ebbe Sand (1972)

Ebbe Sand (19 juli 1972) speelde als makkelijk scorende spits in zijn carrière voor Brøndby IF en FC Schalke 04. Sand begon met voetballen als vijfjarige bij Hadsund Boldklub in zijn geboorteland Denemarken. Daar bleef hij tot 1992, toen verkaste hij naar Brøndby.

Sand speelde zeven seizoenen bij Brøndby, scoorde in die jaren 69 keer en werd in 1998 uitgeroepen tot Deens voetballer van het Jaar. Zijn geweldige jaren in het geel-blauw leverde hem in 2000 een top transfer op naar Duitse FC Schalke 04, waar hij zeven seizoenen voor uitkwam. Sand groeide daar uit tot één van de belangrijkste spelers binnen de ploeg. Na het seizoen 2005/06 beëindigde hij zijn carrière als profvoetballer om een functie binnen de staf van Silkeborg IF te gaan bekleden.

Sand kwam 66 keer uit voor de Deense nationale ploeg. Daarin wist de spits 22 doelpunten te maken. Hij maakte zijn debuut onder leiding van bondscoach Bo Johansson op 22 april 1998 in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Noorwegen (0-2), toen hij een aanvalskoppel vormde Brian Laudrup.

In Gelsenkirchen vormde hij ook een erg goed koppel met de Belg Emile Mpenza. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *