Ebbe Sand (1972)

Ebbe Sand (1972)

Ebbe Sand (19 juli 1972) speelde als makkelijk scorende spits in zijn carrière voor Brøndby IF en FC Schalke 04. Sand begon met voetballen als vijfjarige bij Hadsund Boldklub in zijn geboorteland Denemarken. Daar bleef hij tot 1992, toen verkaste hij naar Brøndby.

Geboren in Aalborg en opgegroeid in Hadsund, Denemarken, begon hij samen met zijn tweelingbroer Peter Sand te spelen voor de thuisclub Hadsund BK. Toen Ebbe naar Kopenhagen verhuisde om bouwkunde te studeren aan de Technische Universiteit van Denemarken, besloten hij en zijn broer Peter hun geluk te beproeven bij Brøndby IF.

Na drie jaar slechts enkele wedstrijden als aanvallende middenvelder te hebben gespeeld, kreeg Sand in 1995 de kans om regelmatig te spelen. Hij maakte al snel naam en kreeg een contract voorgeschoteld. Zijn broer zou nooit voor Brøndby spelen, maar speelde professioneel voor een aantal andere clubs.

Sand speelde zeven seizoenen bij Brøndby en scoorde in die jaren 69 keer. In 1998 schopte hij het tot Deens voetballer van het Jaar. In 1998 werd Sand gediagnosticeerd met zaadbalkanker. Hij liet de kanker verwijderen en kwam slechts een paar weken na de operatie al weer in actie.

Zijn geweldige jaren in het geel-blauw leverde hem in 2000 een top transfer op naar Duitse FC Schalke 04. Hier zou hij zeven seizoenen voor uitkomen. Sand groeide in Duitsland uit tot één van de belangrijkste spelers binnen de ploeg.

In Gelsenkirchen vormde Ebbe Sand (1972) een erg goed koppel met de Belg Emile Mpenza. Mede hierdoor wist hij 73 goals te maken in 214 wedstrijden. Het grootste succes was het winnen van de DFB-Pokal in het seizoen 2000/20001. Om dit het seizoen er na nog eens dunnetjes over te doen. Dit leverde Sand ook de (gedeelde) topscorerstitel in de Bundesliga op. Hij moest de prijs delen met Sergej Barbarez.

Sand kwam 66 keer uit voor de Deense nationale ploeg. Daarin wist de spits 22 doelpunten te maken. Hij maakte zijn debuut onder leiding van bondscoach Bo Johansson op 22 april 1998 in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Noorwegen (0-2). Hij vormde toen een aanvalskoppel Brian Laudrup.

Na het seizoen 2005/06 beëindigde Ebbe Sand (1972) zijn carrière als profvoetballer om een functie binnen de staf van Silkeborg IF te gaan bekleden. Vervolgens vervoegde Sand zich bij Schalke 04 in een adviserende rol voordat hij werd bevestigd als de voetbaldirecteur van Brøndby IF op 31 oktober 2018.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *