Brian Laudrup (1969)

Brian Laudrup

Brian Laudrup (22 februari 1969) was een zeer technische Deense buitenspeler die menig verdediger liet duizelen. Laudrup werd door Pelé als één van de 125 beste nog levende voetballers gekozen, samen met zijn broer Michael. (Foto: Wikipedia)

Laudrup speelde in de jeugd van Brøndby IF en debuteerde daar later ook in het eerste team. Hij maakte zoveel indruk dat hij een transfer naar de Duitse Bundesliga afdwong. KFC Uerdingen 05 werd voor een seizoen zijn nieuwe werkgever. Daarna nam FC Bayern München hem over voor ongeveer drie miljoen euro. Mede door het behalen van de titel op het EK 1992 begon zijn reputatie te groeien en na twee seizoenen bij de Beierse grootmacht, vertrok hij naar de Serie A. Fiorentina werd zijn nieuwe club. Hier was hij niet gelukkig en na een seizoen, waarin Fiorentina degradeerde, werd hij uitgeleend aan AC Milan.

Hier speelde hij weinig en in juli 1994 vertrok hij voor bijna vier miljoen euro naar Glasgow Rangers. In de Schotse competitie was Laudrup wel een succes. Hij werd een belangrijke speler van het team dat negen maal op rij de Scottish Premier League won. Laudrup werd tweemaal verkozen tot Deens speler van het jaar en won de eretitel daardoor in totaal viermaal, een record.

In 1998 verhuisde hij naar Chelsea, maar omdat hij hier veel speelde kwam hij kort uit voor FC Kopenhagen. De supporters floten hem uit en samen met familieproblemen resulteerde dit in transfer naar Ajax, waar hij ruim een seizoen speelde. Een blessure resulteerde in een vroegtijdig afscheid van het voetbal.

Laudrup speelde op 18 november 1987 zijn eerste interland tegen West-Duitsland. Hij miste het EK 1988, maar was een van de belangrijke spelers van het Deense team dat het EK 1992 won. Hij scoorde ook nog driemaal in drie wedstrijden op het EK 1996. Denemarken moest echter al na de eerste ronde naar huis.

In totaal zou Laudrup 82 interlands spelen, waarin hij 21 maal scoorde. De met 3-2 verloren kwartfinale tegen Brazilïe op het WK 1998 was zijn laatste wedstrijd voor het Deens nationale team, hoewel hij op dat moment pas 29 jaar oud was.

Na zijn sportloopbaan werd Brian Laudrup verslaggever voor de Deense televisie, samen met Peter Schmeichel en Preben Elkjær Larsen. Daarnaast in hij de eigenaar van een bedrijf dat wijn produceert en speelt hij samen met zijn broer regelmatig voor de Old Boys van Lyngby Boldklub.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *