Edgar Davids (1973)

Edgar Davids

Edgar Steven Davids (13 maart 1973) was een middenvelder die geboren werd in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De linkspoot werd bij de Amsterdamse amateurclubs ASV Schellingwoude (tegenwoordig ASV de Dijk) weggeplukt door Ajax. Kenmerkend voor Davids was de sportbril die hij sinds 1995 droeg ter bescherming van zijn hoornvlies.

“Ik stond er niet bij stil dat ik ooit in het eerste van Ajax zou voetballen. Vroeger voetbalde je omdat je het leuk vond”, waren de kenmerkende woorden van liefhebber Davids. Edgar, die na de opmars door de jeugdelftallen zijn debuut onder Leo Beenhakker onverwacht maakte in Ajax 1 op 8 september 1991 tegen RKC.

Aanvankelijk werd hij ingezet als linksbuiten, maar onder Louis van Gaal ontwikkelde de kleine Davids zich als een onverzettelijke, loopsterke en balvaardige linkermiddenvelder. De sterke generatie Ajacieden, die naast Davids ook bestond uit onder meer Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Frank de Boer, pakte in midden jaren ’90 zo ongeveer alle prijzen die er te winnen waren,  waarvan de Champions League misschien wel de mooiste is.

Na alle successen verkaste ‘de Pitbull’ in 1996 transfervrij naar AC Milan waar hij nog geen jaar speelde. In december 1997 verhuisde Davids naar Juventus waar hij zes seizoenen speelde en hierin drie keer landskampioen van Italië werd.  Na een verhuurperiode bij FC Barcelona wilden de Spanjaarden hem in de zomer van 2004 inlijven, maar tot een akkoord kwam het nooit.

Daarop vertrok Davids wederom naar Italië waar hij een contract tekende bij Internazionale. Maar ook bij de ‘Nerazzurri’  liep het uit op een teleurstelling. Na een mislukte poging om te slagen bij Tottenham Hotspur, keerde de middenvelder in de zomer van 2007 terug op het oude nest bij Ajax.

Zijn tweede Amsterdamse periode werd geen succes. Davids bleef slechts één seizoen actief in de Arena. Daar waar hij het eerste halfjaar al niet in actie kwam vanwege een beenbreuk. De toekomstige aanstelling van Marco van Basten weerhield Davids ervan langer Ajacied te blijven. Van Basten, destijds nog bondscoach, lag vaak in de clinch met Davids, die zijn carrière leek te vervolgen bij Vitesse.

De deal strandde echter vanwege de te hoge financiële eisen van de Terriër. Hiermee leek de carrière van Davids voorbij. Hij was ondertussen bezig was met een carrière naast het veld. Op het gebied van bestuursfuncties welteverstaan. Davids trad toe tot de vijfkoppige Raad van Commissarissen van Ajax. Waar hij onder andere samen met Johan Cruijff verantwoordelijk werd voor het technisch beleid van de club. Dit betekende echter niet dat Davids het voetballen zat was; sterker nog: hij was alweer actief.

In 2010 speelde Davids enkele wedstrijden voor Crystal Palace, twee jaar later nog een seizoen voor Barnet FC, waar hij als player/manager werd aangesteld en in zijn eerste wedstrijd direct werd verkozen tot ‘Man of te Match’.  Echter kon hij niet voorkomen dat Burnet FC in april 2013 degradeerde uit de League Two. In december 2013  zette Davids na zijn derde rode kaart van dat seizoen definitief een punt achter zijn bewogen carrière.

Edgar Davids speelde in totaal 74 interlands voor het Nederlands Elftal waarin hij zes keer scoorde. Op het EK van 1996 werd hij verbannen door bondscoach Guus Hiddink omdat hij hem in de pers openlijk had beledigd. Op het WK van 1998 was Davids weer in genade aangenomen en schoot hij Nederland naar de kwartfinale tegen Joegoslavië.

Tegenwoordig speelt de middenvelder van weleer nog regelmatig mee met de Suriprofs. Ook liep hij in het seizoen 2015/2016 stage bij FC Twente. Edgar Davids zet zich verder in voor goede doelen en begeleidt straatvoetballers.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *