Edgar Schmitt (1963)

Edgar Schmitt

Edgar Schmitt (25 april 1963) was een Duitse spits die een korte, maar onvergetelijke loopbaan kende. Beul van Valencia en held in Karlsruhe. Bijnamen ‘Looping Schmitt’ en ‘Euro-Eddy’

De naam Edgar Schmitt zal veel liefhebbers van het Duitse voetbal niet veel zeggen, toch is deze voormalige aanvaller een legende in de Eifel. En die legendenstatus bereikte hij binnen één week.

Schmitt mag met recht een laatbloeier genoemd, want hij is al 28 als hij zijn debuut maakt in het betaalde voetbal. Via FC Bitburg, FSV Salmrohr, de 1. FC Saarbrücken en Eintracht Trier komt hij in 1991 terecht bij Eintracht Frankfurt. Schmitt is echter de vijfde spits in de pikorde bij Frankfurt en hij komt in eerste instantie niet veel aan spelen toe. Pas als er gedurende het tweede seizoen een aantal concurrenten geblesseerd raakt, grijpt hij zijn kans. Met tien doelpunt in 24 wedstrijden heeft hij een aardig aandeel in de derde plek die Frankfurt in het seizoen 1992/1993 behaald.

Aan het einde van datzelfde seizoen verkast Schmitt naar de Karlsruher SC en wordt daar een held. De KSC speelt Europees voetbal en is bij de loting gekoppeld aan Valencia, op dat moment de trotse aanvoerder van de ranglijst van de Primera Division. De heenmatch gaat met 3-1 verloren en een week voor de return in Karlsruhe lijkt het noodlot toe te slaan voor Edgar. Hij raakt betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en slaat vier keer over de kop met zijn bolide. De schrik slaat de KSC fans om het hart, maar wonder boven wonder komt Schmitt er zonder al teveel kleerscheuren vanaf. Hij heeft een snee in het oor en kneuzingen. Van zijn trouwe fans heeft hij dan al de bijnaam ‘Looping Schmitt’ gekregen. Schmitt, die een ronde daarvoor tegen PSV al had gescoord, herstelt voorspoedig en op 3 november 1993 staat hij in de basis bij KSC in de return tegen Valencia. De Spanjaarden beginnen, zoals verwacht, fanatiek aan de wedstrijd en het is aan goalie Oliver Kahn te danken dat de stand vooralsnog 0-0 blijft.

Halverwege de eerste helft begint de Edgar Schmitt show en maakt hij zijn eerste doelpunt. Vlak daarna nog eentje en in de tweede helft herhaalt hij dat kunstje. Karlsruhe wint uiteindelijk met 7-0 van het grote Valencia in een wedstrijd de geschiedenis ingaat als ‘Das Wunder vom Wildpark’. En Schmitt? Die heeft een nieuwe bijnaam: Euro-Eddy.

Schmitt blijft voetballen bij KSC maar als in 1995 Sean Dundee gecontracteerd verliest hij zijn basisplaats en komt het einde van zijn korte maar onvergetelijke profcarrière in zicht. Hij verruilt Karlsruhe voor Fortuna Köln uit de twee Bundesliga en anderhalf jaar later hangt hij de schoenen aan een spijker.

Euro-Eddy dook na zijn loopbaan het trainersvak in. Zijn laatste club is de TSV Essingen, waar hij tot 2012 werkzaam was.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *