Edo Ophof (1959)

Edo Ophof

Edo Ophof (21 mei 1959) ontpopte zich vooral als verdediger die erg sterk was in de één tegen één duels. Hij verdedigde de (club)kleuren van AZ, Ajax, NEC, FC Utrecht en Oranje.

Ophof is in zijn jeugd begonnen met voetballen bij SV Candia ’66 in Rhenen. Hij viel daar zo op dat hij door FC Wageningen werd gevraagd. Bij Wageningen kreeg hij uiteindelijk geen contract, maar Edo Ophof kon wel naar NEC. of De Graafschap in Doetinchem. Omdat Nijmegen dichterbij lag koos hij voor NEC.

Bij NEC kreeg Ophof vanaf het seizoen 1978 een vaste basisplaats. Hij bleef in Nijmegen actief tot 1980. Vijf goals wist Ophof te maken in de 65 wedstrijden waarbij hij op het veld stond bij NEC. Ophof ontpopte zich als een sterke verdediger, die wat statische spelers meteen onder druk kon zetten. Hij kon als geen ander druk zetten op de speler met balbezit. Hij was iemand die niet alleen zichzelf scherp hield, maar ook zijn medespeler beter maakte. Daarnaast wist hij menig pingel achter de keeper te krijgen, waardoor hij voor een verdediger veel scoorde.

Door deze kwaliteiten viel Ophof op. Voor drie ton werd hij daarom gekocht door Ajax en hij speelde daar vanaf het seizoen 1980/81. Ophof zou blijven spelen voor Ajax tot en met het seizoen 1986/87, waarna hij zijn loopbaan als speler zou afbouwen bij AZ en FC Utrecht. Bij Ajax speelde de verdediger 158 wedstrijden waarin hij 18 maal het net wist te vinden. Ophof pakte met zijn Ajax vele prijzen: de KNVB beker in 1983, !986 en 1978. Landskampioen werd hij in 1982, 1983 en 1985 en de Europacup II van 1987 staat achter zijn naam.

Na zijn verblijf bij Ajax toog Ophof naar Almaar waar hij een seizoen speelde (1988/1989). Ondanks 32 wedstrijden en acht doelpunten koos hij voor een andere club. In het seizoen 1989/1990 verdedigde hij de kleuren van FC Utrecht. Dit was niet zo’n groot succes. Nadat hij in maar 14 wedstrijden het veld had betreden (geen enkele goal) besloot Ophof met zijn actieve voetbal loopbaan te stoppen.

Tijdens zijn tijd bij Ajax kreeg Ophof door Kees Rijvers een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Tussen 1981 en 1985 speelde hij vijftien wedstrijden voor Oranje en kwam hij tweemaal tot scoren.

Edo Ophof werd bestuurslid Technische Zaken bij s.v. Leones in Beneden-Leeuwen. Ophof werd in 2013 technisch-directeur bij NEC Nijmegen. In 2014 eindigde dit al weer. Voor Ophof was er na de degradatie uit de eredivisie geen basis meer verder te gaan bij NEC. De voormalige international werd vanwege zijn slechte transferbeleid verantwoordelijk gehouden voor de aftocht van de Nijmeegse club.

(Foto: ANP- Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *