Eduard ‘Eddie’ Willem Treijtel (1946)

Eddie Treijtel

Eduard ‘Eddie’ Willem Treijtel (28 mei 1946) blijft onmiskenbaar gelinkt aan ‘de meeuw’. Hij is de keeper die ooit met een uittrap een meeuw uit de lucht schoot. Eddy keepte voor Feyenoord, AZ en het Nederlands elftal.

Tien jaar was Eddie Treijtel toen hij begon met keepen bij de Rotterdamse voetbalvereniging Schiebroek (het tegenwoordige RVV Schiebroek ’94), en anderhalf jaar later bij Xerxes, waar hij vanaf zijn zeventiende in het eerste stond. Een mooie loopbaan begon. Treijtel hield in zijn loopbaan het doel (zoveel als mogelijk) schoon voor Feyenoord, AZ en het Nederlands elftal. Naast het raak schieten van de meeuw wist hij niet te scoren, maar hij kwam wel bijna 500 keer in actie.

In 1968, hij was toen 22 jaar, verdiende Eddy een profcontract bij Feyenoord. Dit samen met Willem van Hanegem. Treijtel begon als tweede keuze maar slechts een jaar later stond hij al onder de lat bij het eerste. Dit als opvolger van ‘Eddy PG’ oftewel Eddy Pieters Graafland. Treijtel moest alleen zijn plek af staan in de gewonnen Europacup-finale in 1970 tegen Celtic. Door een kleine vormcrisis moest hij de mooiste wedstrijd van Feyenoord van die periode toekijken vanaf de bank.

Keeper Treijtel was tien jaar onafgebroken eerste keus van Feyenoord, maar dat is niet waarom hij beroemd is geworden. De geboren Rotterdammer wist op 15 november 1970 het onmogelijke te presteren. Tijdens de Rotterdamse derby Sparta – Feyenoord (uitslag 1-1), schoot hij met een uittrap een meeuw uit de lucht. De vogel overleefde de botsing met de bal niet en stortte dood ter aarde.

De meeuw is daarna opgezet ter herinnering aan dit bijzondere moment. Enig probleem is nu alleen wie de originele meeuw heeft. Want zowel Sparta als Feyenoord claimen het bewuste dier in hun clubmuseum te hebben staan.

Treijtel kreeg verder ooit geel toen hij scheidsrechter Egbert Mulder toe beet “je ben een dief”. Dit nadat de scheidsrechter voor de tweede maal een discutabele strafschop had toegekend aan tegenstander Vitesse. Treijtel liep wel vaker aan tegen een prent wegens ‘commentaar op de leiding’. Treijtel kreeg namelijk ooit ook eens drie wedstrijden schorsing en een boete van 400 gulden wegens natrappen.

Na 323 wedstrijden voor Feyenoord stapte Treijtel in 1979 over naar AZ, waar hij in 1985 na een heupblessure zijn carrière beëindigde. Hij had op dat moment precies 170 wedstrijden achter zijn naam staan voor Alkmaar Zaanstreek. In 1981 had hij met AZ, voor het eerst in de historie van de club, de landstitel gepakt.

Eddy Treijtel stond vijf keer in het doel van het Nederlands elftal. Hij maakte deel uit van de WK-selectie in West-Duitsland (1974).

Na zijn carrière werd Treijtel directeur van een schoonmaakbedrijf. Daarnaast was hij hoofdtrainer en keeperstrainer. In 2018 onderging Treijtel een zware operatie na inwendige bloedingen.

Op de foto probeert Treijtel als keeper van AZ de bal te ontfutselen van Feyenoord-spits André Hoekstra. 

Foto: Nationaal Archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *