Edward Sturing (1963)

Edward Sturing

Edward Jeroen Sturing (13 juni 1963) is nog steeds een echte ‘Mister Vitesse’ nadat hij er als verdediger elf jaar onder contract stond. In december kreeg Sturing de functie van Hoofdcoach bij Vitesse.

Edward Sturing begon in 1982/83 zijn profloopbaan bij De Graafschap. In zijn eerste seizoen speelde hij negen wedstrijden. De vier seizoenen daarna speelde hij alles voor de Eerste divisie club. Hij groeide uit tot een echte leider in de defensie. Hij was harde maar faire speler. Vitesse pikte hem na de die vijf seizoenen op. Vanaf minuut één stond hij er en werd hij een vaste waarde.

Een grote stap voor Edward volgde twee jaar later naar de Eredivisie. Maar daar bleek hij geen enkele moeite mee te hebben. Elf seizoenen lang speelde Sturing alle wedstrijden in de basis bij de club uit Arnhem. In die periode werd hij ook drie keer uitgenodigd voor Oranje. Hij speelde ook al die drie interlands. Na elf jaar Vitesse sloot hij zijn carrière ook af in Arnhem. Hij speelde 431 wedstrijden in het betaalde voetbal. Daarin scoorde hij vier keer.

Na zijn actieve loopbaan als speler werd hij in de technische staf opgenomen van Vitesse. Hij werd assistent trainer. In 2006 werd Sturing hoofd jeugdopleidingen bij PSV waar hij in 2007 de prijs voor Beste Jeugdopleiding van Nederland in ontvangst kon nemen. Deze functie oefende Sturing uit tot medio 2008.

Vanaf 2008/09 was Sturing assistent-trainer van Hans Westerhof bij Vitesse, maar na het ontslag van Hans Westerhof was Sturing weer tijdelijk de hoofdverantwoordelijke. Hij werd opgevolgd door Theo Bos. Vanaf het voetbalseizoen 2009-2010 was Sturing als hoofdcoach bij FC Volendam actief.

Edward Sturing werd gehuurd van Vitesse waar hij nog tot 2011 onder contract staat. Op 13 februari 2010 diende Sturing echter zijn ontslag in bij Volendam. Eind augustus 2010 werd zijn contract bij Vitesse ontbonden. In de zomer van 2012 volgt hij Eric Hellemons op als assistent van voormalig RBC trainer Fuat Çapa bij Gençlerbirliği SK in Turkije.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *