Theo Bos (1965-2013)

Theo Bos

Theo Bos (5 oktober 1965 – 28 februari 2013) was een uitstekende voorstopper die liefst vijftien seizoenen speelde bij Vitesse en de opgang van de club van dichtbij meemaakte.

Bos debuteerde in het seizoen 1983/84 in het met 3-0 gewonnen duel tegen FC Wageningen. Vitesse was toen nog een veredelde eerste divisionist. Het seizoen 1984/85 was een dieptepunt. De club werd 17e in de eerste divisie en kende zware geldproblemen. Het was voorzitter Karel Aalbers die de club uit het slop haalde. Hij behoedde Vitesse voor een faillissement en op het veld ging de ploeg het ook steeds beter doen. Op de groene mat was dat vooral aan de kleurrijke trainer Bert Jacobs te danken. De uitvinder van de term hotseknotsebegoniavoetbal werd met Vitesse kampioen van de Eerste Divisie in 1989. En in 1990 behaalde de promovendus de vierde plaats in de Eredivisie en de bekerfinale. In de Kuip verloren de Arnhemmers met 1-0, mede omdat PSV-keeper Hans van Breukelen een penalty stopte van John van den Brom.

Theo Bos was in deze ploeg een rots in de branding. Spitsen van de tegenpartij konden er verzekerd van zijn dat ze op Monnikenhuize een moeilijke middag zouden beleven tegen de nietsontziende verdediger, die achterin vaak een duo vormde met Frans Thijssen. Met spelers als John van den Brom, Huub Loeffen, Bart Latuheru, Edward Sturing, Rick Hilgers en Raymond van der Gouw werden in die tijd ook heroïsche Europa Cup-wedstrijden gespeeld tegen clubs als Dundee United, Real Madrid en Derry City.

Bos bleef in Arnhem voetballen tot 1999. De ploeg had in die jaren een abonnement op de bovenste plaatsen in de Eredivisie en speelde . In 1999 werd, met topschutter Nikos Machlas en ‘DJ Superstar’ Dejan Curovic in de gelederen, zelfs de derde plek gehaald.

Na dat seizoen zette Theo Bos een punt achter zijn carrière. ‘Mister Vitesse’ had in vijftien seizoenen maar liefst 369 competitiewedstrijden gespeeld voor de Arnhemmers. In januari 1999 kreeg hij met Edward Sturing een speciale afscheidswedstrijd van de club aangeboden. Als dank voor zijn verdiensten is de Zuid-tribune van het Gelredome omgedoopt tot Theo Bos-tribune.

Na zijn carrière werd Bos nog assistent en hoofdtrainer bij zijn club. Ook was hij nog even trainer bij Polonia Warschau. Zijn laatste club als trainer was FC Dordrecht. Daar moest hij noodgedwongen zijn werkzaamheden neerleggen. Eind 2011 had hij namelijk slecht nieuws gekregen, hij had alvleesklierkanker. Hij bleef vechten voor herstel. Zette nog even zijn trainerswerkzaamheden door. Maar moest het uiteindelijk opgeven.

Op 28 februari 2013 overleed Theo Bos. Hij is slechts 47 jaar geworden. De gewezen verdediger zal echter voor altijd ‘Mister Vitesse’ blijven. Het levensverhaal van Bos is nadien aangrijpend opgetekend door Marcel van Roosmalen in de autobiografie ‘Het is zoals het is’.

(Foto – ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *