Een blik op 10 jaar voetbal! Deel 1: FC Twente

Dat was bijna weer een decennium! Over een paar dagen eten we oliebollen, ontkurken we de champagneflessen en wensen elkaar een ontzettend mooi 2020 toe. Wij dachten dat het misschien leuk was om een kleine terugblik op de afgelopen 10 jaar te schrijven. Er is zoveel gebeurd!  Deel 1: FC Twente

”Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn FC Twente, FC Twente.” Zo luidt de eerste regel van het refrein van het clublied van de Tukkers. In 2010 werd deze profetie waarheid. FC Twente kroonde zich voor het eerst tot kampioen van de Eredivisie. Een heus volksfeest brak los in en rond Enschede. De beelden van ‘Tattoo Theo’ die tijdens de rit, na de kampioenswedstrijd tegen NAC,  van een rijdende spelersbus springt om een kratje bier van de volgbus te halen en vervolgens hard op zijn muil gaat zijn legendarisch en nog altijd razend populair op onze social media kanalen.

Jaren later bleek wat die titel de club bijna had gekost. Onder de dagelijkse leiding van Joop Munsterman wilde FC Twente uitgroeien tot een vaste topclub. Munsterman sprak dat het ‘structureel bij de beste 30 clubs van Europa wilde horen’. Een groot stadion, dure spelers en een sjieke uitstraling hoorde hierbij. Deze blinde ambities, een torenhoog verwachtingspatroon in combinatie met weinig geld zorgden er uiteindelijk voor dat er schimmige deals werden gemaakt en er gesjoemeld werd met transferdocumenten. Financieel wanbeleid zou de club uiteindelijk bijna de das om doen. Puntenaftrek en later zelfs dreigende intrekking van de licentie zorgden voor grote paniek in Enschede. De KNVB was echter mild en de Tukkers mochten blijven bestaan. Ook de dreigende -verplichte- degradatie ging niet door.

Toch was degradatie een jaar later onoverkomelijk. Na een ramp seizoen voltrok Vitesse – tot groot plezier van bijna heel voetbalminnend Nederland – het oordeel over de kampioen van 2010.

In 2019 na een jaar van afwezigheid was FC Twente terug op het hoogste niveau. Met trainer Gonzalo Garcia Garcia is er hoop op rustige en vooral betere tijden.

Als met terugdenkt aan de jaren ’10 dan is het moeilijk om niet aan FC Twente te denken. De Twentse fans zullen het kampioenschap nooit vergeten. Maar toch: ambitieuze clubs hebben in ieder geval een prima voorbeeld van hoe het niet moet.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *