Theo Janssen (1981)

Theo Janssen

Theo Janssen (27 juli 1981) was een middenvelder die bekend stond om zijn ‘gouden linkerbeen’ en zijn markante persoonlijkheid. De geboren Arnhemmer maakte deel uit van een talentvolle generatie van Vitesse met onder andere Nicky Hofs, Ruud Knol en Jhonny van Beukering.

Janssen speelde de eerste tien jaar van zijn loopbaan bij Vitesse, inclusief het halve jaar dat hij werd gehuurd door Racing Genk. Hij kwam echter met heimwee terug naar Arnhem. Janssen zou in drie periodes uitgroeien tot een clubicoon van Vites. Ook speelde hij de meeste wedstrijden voor de club. Dit record nam hij namelijk in augustus 2013 over van Theo Bos. In 242 wedstrijden scoorde Theo Janssen 23 keer.

‘Tattoo Theo’ tekende in de zomer van 2008 een contract bij FC Twente. Hij werd in zijn eerste jaar geschorst doordat hij met alcohol op een ongeluk veroorzaakte waardoor vier mensen gewond raakten. Onder wie zijn broer Johan en vriend en oud-prof Kevin Moeliker. Het jaar erop werd Janssen kampioen met de Tukkers. In zijn derde seizoen in Enschede werd echt duidelijk hoe goed Janssen kon voetballen. Hij kende namelijk het beste seizoen uit zijn loopbaan en wist de Johan Cruijff schaal en de KNVB beker te winnen.

Theo Janssen scoorde in 46 wedstrijden maar liefst twintig maal en werd mede hierdoor winnaar van de Gouden Schoen. In 2015 riepen de supporters van de club Theo daarom uit tot Beste speler uit de clubgeschiedenis van FC Twente. Dit is een publieksprijs georganiseerd door dagblad Tubantia. “hebben de supporters gedronken of zo?”, waren de veelzeggende woorden van Janssen na het in ontvangst nemen van de prijs.

Na zijn succesvolle seizoen stapte Theo Janssen over naar Ajax. De Amsterdammers hadden grote verwachtingen, maar de middenvelder zou ondanks een kampioenschap maar een jaartje in de hoofdstad te zien zijn. In het elftal van trainer Frank de Boer werd hij veelvuldig gebruikt als verdedigende middenvelder. En dat terwijl zijn kracht juist lag in het meer aanvallende gedeelte van de middenlinie. Toch had Janssen achteraf geen spijt van zijn overgang naar de Arena. “Ajax is een topclub waar je niet zomaar ‘nee’ tegen zegt. En de kans die ik kreeg was financieel zo goed, voor een seizoen Ajax had ik nog jaren in Enschede moeten voetballen.”

Na het vertrek bij Ajax keerde Janssen terug bij zijn Vitesse waar hij een jaar blessurevrij heeft kunnen voetballen. In oktober 2013 raakte Janssen zwaar geblesseerd en dit zorgde ervoor dat hij in maart 2014 een punt zette achter zijn loopbaan.

Interlandcarrière
Theo Janssen speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdteams van Nederland. In 1999 werd de Arnhemmer voor een jaar geschorst omdat hij tijdens het toernooi van Toulon, ploeggenoot Peter Wisgerhof voor de grap het water in had geduwd bij de plaatselijke haven. Janssen maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Ierland. Hij speelde in totaal vijf interlands.

Roken
Dat Janssen af en toe een sigaretje op stak was geen geheim. De Arnhemmer geniet van de geneugten des levens. Toch vond Frank de Boer, zijn toenmalige coach bij Ajax, dit geen goed idee:‘’ het is heel simpel, ik wil Theo niet in het openbaar zien roken.’’ Zelf zei Tattoo Theo hierover: ‘Nou en. Genoeg mensen roken. Zijn dat slechte mensen? Ik ben de enige profvoetballer van wie het bekend is, maar ik zie het wekelijks gebeuren. De rest doet het stiekem, in een hoekje. Ik niet.’

Theo Janssen erkende na afloop van zijn carrière dat hij er meer uit had kunnen halen. ‘ Maar ik vind het wel prima zo.’ Er is leven naast het voetbal. De Arnhemmer kreeg na zijn loopbaan de baan als assistent-trainer van Jong Vitesse.

(foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *