Elper Boys vierde de derde helft al koeien melkend op het boerenland – DVHN

Elper Boys vierde de derde helft

Een mierzoete overwinning op concurrent VKW uit Westerbork en een miraculeuze promotie naar de vierde klasse eind jaren ‘50. De hoogtepunten van de Elper Boys zijn ruim een halve eeuw later nog altijd niet vergeten. Vandaag in 1948 werd de club opgericht.

Elper Boys vierde de derde helft
Elper Boys.

Elp is een lieflijk boerendorp vlakbij Westerbork en geldt tegenwoordig als toevluchtsoord voor rustzoekers en forensen. Hoeveel van hen zouden weten dat tegenover de Westerkampen ooit de plaatselijke trots zijn thuiswedstrijden afwerkte?

In de hoogtijdagen promoveerde de Elper Boys naar de vierde klasse van de KNVB, nadat op de Brink in Annen de gelijknamige VV met 0-2 werd verslagen. Heel Elp liep uit om haar boys aan te moedigen bij deze historische wedstrijd.

Derde helft op het land

Het waren andere tijden in het voetbal. De Elper Boys kleedden zich om achter café Ten Berge, de huidige Koekoekshof. Na de wedstrijd gingen de Elpers snel naar huis om de koeien te melken. De succesformatie telde voornamelijk boerenzonen, voor een derde helft was nou eenmaal geen ruimte.

Voor elkaar door het vuur

De herinneringen aan de Elper Boys zijn talrijk, het aantal spelers dat het zwart-witte tricot daadwerkelijk droeg steeds minder. Van het kampioenselftal leeft nog slechts een handvol spelers, waaronder voormalig middenvoor Roelof Boer (86). De in Elp geboren en getogen melkveehouder praat nog regelmatig met zijn overgebleven maten over de herinneringen.

De kracht was volgens Boer de saamhorigheid van het elftal: ,,We gingen echt voor elkaar door het vuur. En de promotie? Dat was een wereldprestatie voor zo’n kleine club.”

Aan een dood paard viel niet te trekken

Elper Boys hield het drie jaar uit in de vierde klasse, daarna degradeerde de club weer naar de Drentse Voetbalbond. Ondertussen doofde het voetbalkaarsje in Elp langzaam. De jongens die geen boer konden worden, vertrokken uit het dorp. Het ledenaantal kelderde.

Derde helft. Aan een dood paard viel niet meer te trekken. Op 30 juni 1968 werd de stekker uit Elper Boys getrokken. Wat overblijft zijn de zoete herinneringen en een fraai bord op het oude voetbalterrein met de tekst ‘Voorm. Sportveld’. Waar vroeger de strijd werd aangebonden tegen ploegen als Witteveen, Raptim en VKW, grazen nu nietsvermoedende schapen.

Klik hier voor onze eerste bijdrage voor het DVHN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *