Emil Kostadinov (1967)

Emil Kostadinov (1967)

Emil Kostadinov (12 augustus 1967) is een voormalig Bulgaarse voetballer, die als aanvaller 70 wedstrijden heeft gespeeld voor het Bulgaars voetbalelftal. Kostadinov wist in zijn interlandcarrière, die verliep van 1988 tot en met 1998, 26 doelpunten te maken.

De aanvaller Kostadinov debuteerde op 17-jarige leeftijd in de hoogste Bulgaarse voetbaldivisie met CSKA Sofia. Hier speelde de nog piepjonge Bulgaar maar liefst 119 wedstrijden. Waarna hij op 23-jarige leeftijd naar Portugal vertrok om te gaan voetballen voor FC Porto. Hier pakte hij in 1991 de beker en het landskampioenschap in 1992 en 1993.

Emil kreeg in Europa vooral pas echt bekendheid na 17 november 1993. Op die dag scoorde hij namelijk tweemaal voor het Bulgaars voetbalelftal tegen Frankrijk. Zijn tweede doelpunt, in de allerlaatste minuten, zorgde ervoor dat Bulgarije de wedstrijd met 1-2 won. Hierdoor ging het ten koste van Frankrijk naar het Wereldkampioenschap voetbal 1994.

Emil behaalde de titel voetballer van het jaar in zijn geboorteland en volgde daarmee Hhristo Stoitsjkov op. Het jaar erop pakte Stoitsjkov de titel weer.

Tijdens het WK dat in de Verenigde Staten werd gespeeld, eindigde Kostadinov met zijn team op de vierde plaats. Ook behaalde Bulgarije hiermee het beste resultaat ooit in internationale voetbaltoernooien. Uiteindelijk zou Emil Kostadinov komen tot 70 wedstrijden en 26 goals.

Na het WK verhuisde Kostadinov naar Duitsland om te voetballen voor FC Bayern München. Dat was geen groot succes. Ondanks of misschien wel dankzij zeven doelpunten in 27 duels liet ‘FC Hollywood’ de Bulgaar vertrekken. Hij won en passant nog wel de UEFA Cup ten koste van Girondins de Bordeaux.

Na één jaar kocht Fenerbahçe SK de Bulgaarse aanvaller. Hij zou hier één seizoen in actie komen en acht doelpunten maken in competitieverband. Maar Kostadinov zou zijn oude vorm nooit meer behalen. Hij zou later nog wel onder contract staan bij Club Tigres, CSKA Sofia en 1. FSV Mainz 05. Echter bij deze clubs kwam hij weinig aan spelen toe.

Na vier wedstrijden, 1 goal, bij FSV Mainz 05 besloot Kostadinov dat het genoeg was geweest. 322 wedstrijden blijven voor eeuwig achter zijn naam staan evenals zijn 107 gemaakte doelpunten. Een mooie loopbaan eindigde voor Emil Kostadinov (1967)…

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *