Hristo Stoichkov (1966)

Hristo Stoichkov

Hristo Stoichkov (8 februari 1966) was een temperamentvolle Bulgaarse topvoetballer van onder meer Sredets Sofia en Barcelona. In Spanje groeide hij uit tot een wereldster die deel uitmaakte van het legendarische Dream Team van Johan Cruijff. Bekende bijnamen van deze enorm veel scorende spits zijn onder anderen: De giftige pijl, De Dolk en Hitzo.

Stoichkov begon als profvoetballer bij Hebros Harmanli in 1982. Vanaf 1984 droeg de aanvaller het shirt van CSKA Sofia. In 1985 ontaarde de Bulgaarse bekerfinale tussen CSKA en aartsrivaal Levski Sofia in een grote vechtpartij. Stoichkov was een van de aanstichters. Het Centraal Comité van de Communistische Partij legde hem daarom een levenslange schorsing op. De spits besloot daarop elektriciën te worden.

Na een jaar werd de schorsing alweer opgeheven en de Bulgaar kon weer doorgaan met profvoetbal bij CSKA. In vier seizoenen bij de club uit Sofia zou Hristo Stoichkov bijna tweehonderd keer scoren. Nederland maakte kennis met hem in 1989 tijdens de tweeluik tussen CSKA ‘Sredets’ Sofia, zoals dat toen heette, en Roda JC. Dit was in de Europa Cup. Door een blunder van Michel Boerebach kon Stoichkov op Kaalheide een belangrijke goal scoren. Waarna zijn ploeg uiteindelijk won via penalties.

In 1990 trok de Bulgaar naar Barcelona voor vier miljoen dollar. Onder Johan Cruyff groeide hij uit tot een vedette. Stoichkov maakte deel uit van het zeer succesvolle Dream Team. En hij vormde eerst met Michael Laudrup en later met Romário een levensgevaarlijk duo in de spits. Stoichkov trof veelvuldig doel en hij was de schrik van menig verdediger, wat hem de bijnaam De Giftige Pijl opleverde. Hoogtepunt van zijn tijd bij Barça was de winst van de Europacup I in 1992.

Ook hebben we van zijn temperament en fenomenale klasse kunnen genieten bij het Bulgaarse elftal. In 1994 werd hij mede-topscorer van het WK in Amerika. Zijn land, met klasbakken als Kostadinov, Penev en Letchkov in het team, werd dat toernooi vierde.

Later begon hij een trainerscarrière. Hij werd namelijk bondscoach van Bulagerije. En later trainer in Zuid-Afrika bij Mamelodi Sundowns en het Bulgaarse Litex Lovech. In augustus 2012 keerde Hristo Stoichkov weer terug bij CSKA Sofia, als voorzitter.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *