Emilio Butragueño (1963)

Emilio Butragueño

Emilio Butragueño (22 juli 1963) was een technische aanvaller van het succesvolle Real Madrid in de jaren ’80 en staat bekend als één van de grootste spelers in de historie van De Koninklijke.

‘El Buitre’ maakte in 1984 zijn debuut voor Real Madrid, tegen Cádiz. Hij scoorde direct tweemaal en werd daarmee de grote hoop voor de toekomst van het Madrileense publiek. En dat zou hij niet beschamen. Het was de tijd dat Real jarenlang achtereen het Spaanse voetbal zou gaan domineren. Real zou van 1986 t/m 1990 maar liefst vijfmaal achtereen kampioen van de Primera División en tweemaal de Uefa Cup winnen (1985 en 1986). Butragueño vormde in deze gouden periode een uitstekend aanvalskoppel samen met de Mexicaanse saltokoning Hugo Sanchez. ‘Don Leo’ Beenhakker was onder meer trainer van de Madrilenen in deze periode.

Butragueño was onderdeel van het naar hem vernoemde clubje ‘La Quinta Del Buitre’. Een gouden lichting van vijf spelers uit de eigen jeugd van Real die een belangrijk onderdeel vormden van de successen: Manolo Sanchis, Martín Vasquez, Míchel en Miguel Pardeza en natuurlijk de meester zelf.

Zelf won de Real-legende in 1986 en 1987 de bronzen medaille bij de verkiezing van Europees voetballer van het jaar. En daarnaast in 1991 won Butragueño de titel topscorer van de Primera División. De lichtvoetige dribbelaar was niet alleen een uitstekende voetballer, hij stond ook bekend als ‘Gentleman of the Pitch’. Een hoffelijke voetballer, die in zijn hele voetballeven nooit een rode kaart incasseerde en slechts enkele gele.

In 1998 beëindigde ‘El Buitre’ zijn professionele loopbaan. Dit nadat hij ook nog een paar jaren bij het Mexicaanse Club Celaya had gevoetbald. De aanvaller speelde 69 interlands voor Spanje, en maakte daarin 26 doelpunten. Hij was dan ook onder meer actief met het Spaanse elftal op het EK 1984 en de WK’s van 1986 en 1990.

Na zijn voetbalcarrière zou Emilio Butragueño nog diverse functies bij zijn Real Madrid vervullen, de club waar hij groot werd en waar hij altijd op een prominente plaats in de geschiedenisboeken zal blijven behouden.

(Foto ANP Foundation)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *