Hugo Sánchez (1958)

Hugo Sanchez

Hugo Sánchez Márquez (11 juli 1958) was een bijzonder makkelijk scorende aanvaller uit Mexico. De koelbloedige spits stond naast zijn vele treffers ook bekend om de salto’s die hij maakte na ieder gescoord doelpunt. Ook zijn afronding was kenmerkend. Vaak rondde hij af door de bal slechts eenmaal te beroeren.

De 58-voudig Mexicaans international kwam onder meer uit voor de Spaanse grootmachten Atlético Madrid en Real Madrid en in zijn geboorteland voor UNAM Pumas. Na zijn spelersloopbaan werd Sánchez trainer van onder meer de nationale ploeg van Mexico. Momenteel heeft hij geen werkgever.

Sánchez werd opgeleid door UNAM Pumas en maakte als achttienjarige jongen zijn debuut in het eerste elftal. De aanvaller speelde vijf seizoenen voor de club uit Mexico-stad en scoorde er lustig op los. Maar liefst 99 maal scoorde de jonge spits in de Mexicaanse competitie. Met zijn vele goals leidde hij zijn ploeg naar twee landstitels, een CONCACAF Champions’ Cup en de Copa Interamericana. Sánchez trok de aandacht van clubs uit Europa en onder meer Arsenal en Atlético Madrid zaten achter de kleine goaltjesdief aan. Uiteindelijk trok hij naar Madrid en zou daar vier seizoenen blijven.

In het shirt van Atlético had Sánchez een lastig debuutseizoen. Hugol scoorde in zijn eerste jaar slechts achtmaal, maar de seizoenen daarop maakte hij dit meer dan goed. In de volgende twee seizoenen trof hij 27 maal raak en in zijn laatste jaar won hij met negentien doelpunten de Pichichi-trofee, als topscorer van de Spaanse Primera Division. Hierna stapte Sánchez over naar stadsgenoot Real en brak zijn meest succesvolle periode uit zijn loopbaan aan.

Met onder meer Emilio Butragueno en Bernd Schuster als ploeggenoten werden vele prijzen gewonnen. Sánchez werd vijfmaal op rij landskampioen met Real Madrid, won eenmaal de Spaanse beker, drie keer de Spaanse Supercup en eenmaal de UEFA Cup. Daarnaast won hij met 150 doelpunten in de eerste vijf seizoenen viermaal de Pichichi-trofee en met de eerder bij Atlético gewonnen Pichichi, won hij de individuele prijs viermaal op rij. In 1889 sloeg hij een jaar over, om het vervolgens in 1990 met 38 doelpunten weer te winnen.

in 1992 nam Hugo Sánchez afscheid van Real Madrid en zwierf hij minder succesvol door verschillende landen. Hij kwam onder meer nog uit voor Rayo Vallecano, FC Linz en FC Dallas. Op 27 mei 1997 nam Sánchez, die ook door het leven gaat als Pentapichichi, afscheid in het Santiago Bernabéu van Real Madrid, waar hij zijn meeste successen boekte.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *