Eric Viscaal (1968)

Erik Viscaal

Eric Viscaal (20 maart 1968) was een spits die in Nederland vooral bekend werd als Superboer van de Graafschap, maar het grootste deel van zijn carrière in België speelde.

De geboren Eindhovenaar maakte in het seizoen 1986/87 zijn debuut voor PSV, deed aardig mee als spits, maar kon de concurrentie niet winnen van spitsen als Wim Kieft en Juul Ellerman. Vanaf 1988 tot en met 1996 speelde hij voor respectievelijk SK Beveren, Lierse SK, AA Gent en Grasshoppers Zürich om dan weer terug te keren naar Nederland, waar hij verrassend een contract tekende bij De Graafschap, dat tegen degradatie vocht.

Op de Vijverberg groeide Viscaal uit tot een veel scorende publiekslieveling die met de Superboeren in het seizoen 1996/1997 de achtste plaats in de Eredivisie behaalde, de hoogste klassering in clubgeschiedenis. Later speelde Viscaal nog bij KV Mechelen en Dilbeek Sport, waar hij zijn carrière afsloot. Viscaal speelde vijf interlands voor Oranje.

De carrière van Viscaal kent een uniek moment uit zijn periode bij AA Gent. In het seizoen 1992/93 werd tijdens de wedstrijd Cercle Brugge-AA Gent de Gentse doelman uit het veld gestuurd. Gent kreeg een penalty tegen en mocht geen vervangingen meer doen en posteerde daarom Viscaal in doel. Viscaal stopte de strafschop van de toenmalige topschutter Josip Weber. Eén minuut later kreeg Gent zelf een penalty. Viscaal scoorde daaruit vervolgens de 1-1, tevens de eindstand.

Na zijn loopbaan zagen we Eric Viscaal terug als jeugdtrainer in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2013 stapte hij over naar de club Al Shabab in de Verenigde Arabische Emiraten.

(Foto: ANP – Juan Vrijdag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *