Glen Salmon (1977)

Glen Salmon

Glen Salmon(24 december 1977) was een Zuid-Afrikaanse spits die speelde voor FC Groningen, NAC Breda, PAOK Saloniki en Supersport United. Ook kwam hij drie keer uit voor Bafana Bafana.

In 1997 speelde Salmon zijn eerste wedstrijd op profniveau bij Vaal Professionals. Hij was toen negentien jaar. Hij liet gelijk van zich spreken door meteen te scoren, al brak hij dat seizoen niet meteen door. Het jaar daarna maakte hij pas echt indruk.  Salmon maakte in het seizoen 1998/99 twaalf competitiedoelpunten en hielp Supersport United in mei 1999 met een goal aan winst in de bekerfinale tegen de favoriet Kaizer Chiefs.

Oud-international Theo de Jong die als scout actief was in Zuid-Afrika merkte hem op en beval Salmon aan bij Ronald Spelbos, destijds de hoofdtrainer van NAC Breda. Op 21-jarige leeftijd maakte Salmon de overstap naar het Europese continent, om te voetballen bij de Parel van het Zuiden.

Hoewel Salmon behoorlijke aanpassingsproblemen had werd hij meteen basisspeler. In het seizoen 1999/2000 bleek hij gelijk van grote waarde te zijn door in 26 wedstrijden 16 keer te scoren. NAC Breda speelde destijds in de Eerste Divisie, maar mede dankzij de vele doelpunten van Salmon werd NAC kampioen en promoveerde het naar de Eredivisie. In de seizoenen daarna was hij iets minder succesvol, maar was wel uitermate populair bij het publiek. In de seizoenen 2000/01 en 2001/02 scoorde Salmon twaalf keer in 56 wedstrijden.

De Zuid-Afrikaan vertrok in 2002 naar FC Groningen, als aankoop van coach Dwight Lodeweges. Toen deze ontslagen werd kwam Ron Jans aan het roer te staan. Toen Jans aantrad in Groningen speelde de FC in de eredivisie, maar bungelde voornamelijk onderaan de ranglijst. Onder Ron Jans wist FC Groningen geleidelijk de weg naar boven te vinden en groeit de club uit tot een subtopper in de Eredivisie. Salmon speelde in die periode een belangrijke rol voor de club uit het Noorden. Hij kwam in totaal 118 keer in actie voor de Groningers en maakte 25 doelpunten.

Salmon begon het seizoen 2006/2007 bij FC Groningen en kwam voornamelijk als invaller in actie, mede door concurrentie van andere meer talentvolle voorhoedespelers die er toen voetbalden, zoals Luis Suárez en Erik Nevland. Salmon werd daarom verhuurd aan zijn oude club NAC.

In zijn tweede periode bij NAC bleek Salmon nog steed over een goed scoringsvermogen te beschikken: hij scoorde maar liefst acht keer in tien competitiewedstrijden. Trainer Louis van Gaal wilde Salmon in 2007 naar AZ Alkmaar halen, maar dan moest die club eerst Danny Koevermans verkopen. Dat lukte helaas niet voor Glen, hij tekende daarop een tweejarig contract bij het Griekse PAOK Saloniki. Daar speelde de spits tot 2008.

Na negen jaar buitenland besloot Glen Salmon om in 2008 weer terug te keren naar zijn vaderland. Hij tekende bij Supersport United, destijds de regerend kampioen van de Premier Soccer League. Daarmee werd hij tweemaal landskampioen.

Hoewel Glen Salmon geboren is in Rhodesië, komt hij uit voor Zuid-Afrika, het land waar hij opgegroeid is. Salmon speelde drie keer voor Bafana Bafana. De spits heeft nu trainersambities.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *