Ernest Faber (1971)

Ernest Anthonius Jacobus Faber (27 augustus 1971) was een robuuste verdediger die, hoewel hij vaak en langdurig geblesseerd was, zeer gewaardeerd werd bij PSV. Dit omdat hij een geboren en getogen Eindhovenaar is.

Faber verkoos op dertienjarige leeftijd de jeugdopleiding van PSV boven die van FC Eindhoven. Nadat hij de jeugdopleiding had doorlopen kreeg hij van Bobby Robson te horen dat ze hem ervaring op wilden laten doen in het betaalde voetbal. Op huurbasis vertrok Ernest Faber naar NEC Nijmegen.

Faber speelde dat seizoen dertig wedstrijden maar kon niet voorkomen dat de Nijmegenaren degradeerden uit de Eredivisie. Terwijl NEC veroordeeld was tot de Eerste Divisie, zag Faber zich direct weer verhuurd. Ditmaal aan Sparta. Ook in Rotterdam werd Faber een vaste waarde en werd hij zeer verdienstelijk achtste in de Eredivisie met de Kasteelheren.

In het seizoen 1992/1993 mocht hij zich van trainer Hans Westerhof bewijzen in het eerste van PSV. Direct bij zijn debuut pakte hij een prijs. Feyenoord kreek klop in de strijd om de Supercup. Later in het seizoen maakte hij tijdens de Champions League wedstrijd tegen AC Milan indruk door Marco van Basten uit de wedstrijd te spelen. Toch bleek Faber niet onomstreden in de Eindhovense defensie. In de winter van het seizoen 1993/1994 vertrok hij op huurbasis naar FC Groningen.

Terug op het vertrouwde Eindhovense nest haalde trainer Aad de Mos flink de bezem door de selectie en kreeg Faber definitief een plaats in de selectie van PSV. Hij won vier keer de landstitel met PSV, ook won hij vier keer de Johan Cruijff Schaal en één keer de KNVB Beker.

Ernest Faber speelde na zijn terugkeer nog tien jaar voor PSV,  wat onderbroken werd door grote blessures. Eerst scheurde de voornamelijk als voorstopper opererende verdediger zijn enkelbanden af in een duel met Utrechter John van Loen. Hierdoor stond hij ruim een seizoen aan de kant. Vlak nadat hij voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands Elftal liep Faber een zware achillespeesblessure op. Ook hierdoor mocht hij ruim een seizoen vanaf de kant toekijken. Het zou bij één interland blijven voor de Brabander.

Na een hamstringblessure en een gebroken middenhandsbeentje was het genoeg. Ernest Faber kreeg na 248 wedstrijden in het betaalde voetbal de boodschap te zijn afgekeurd. Na zijn actieve loopbaan is Faber de cursus voor trainer/coach gaan volgen. Hij was werkzaam bij PSV, FC Eindhoven, NEC en FC Groningen.

(Foto: ANP-Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *