Erwin Koeman (1961)

Erwin Koeman (20 september 1961),  komt uit een ware voetbalfamilie, zijn vader Martin, broer Ronald en zoon Len zijn allen ook actief in de voetbalwereld. Erwin Koeman was een vaste waarde van het gouden Nederlands elftal in 1988.

Koeman is geboren in Zaandam op 20 september 1961. Niet lang na de geboorte van Ronald, zo’n anderhalf jaar later, verhuisden ze naar Groningen. Erwin voetbalde onder andere bij Helpman en GRC. Toen werd hij gescout voor FC Groningen. Erwin Koeman debuteerde in het betaalde voetbal bij FC Groningen. Erwin bleek een waar wonderkind te zijn en een seizoen later vertrok hij naar PSV. In 1982 keerde hij terug naar FC Groningen. In 1979 speelde Koeman ook mee in de nacompetitie tegen Telstar. Die tweestrijd is iedereen bijgebleven door HET mesincident (toen een supporter van FC Groningen een mes gooide naar Fred Bischot)

Na drie seizoenen FC Groningen ging Koeman zijn geluk beproeven bij de toenmalige topclub in opbouw KV Mechelen in België. Daar speelde Erwin niet slecht, maar kon hij niet brengen waarvoor hij gehaald was, namelijk de doelpunten. Gemiddeld zo’n vier doelpunten per seizoen was niet wat men van hem verwachtte in België. Naast de landstitel behaalde hij bij die clubwel  in 1988 zijn eerste Europese prijs, door met Mechelen de finale van de Europacup 2 te winnen van AFC Ajax. Later won hij ook nog de Europese Super Cup door wederom te winnen van een Nederlandse club, EuropaCup 1 winnaar PSV.

Na zijn periode in Mechelen ging Koeman weer voor PSV voetballen, waar hij in vier jaar tijd nog twee landstitels zou behalen. Hij beëindigde zijn carrière bij de club waar het voor hem allemaal begon: FC Groningen. Kijk op de website van FCG Stats voor alle statistieken van zijn periodes bij de ‘Trots van het Noorden’.

In het Nederlands elftal haalde Koeman de volgende cijfers: Basisplaatsen: 27, invalbeurten: 4, gewisseld: 9 maal, aantal speelminuten: 2266, aantal keer gewonnen: 19, gelijk: 6 en aantal maal verloren: 6 keer. Het hoogtepunt voor Erwin Koeman was ongetwijfeld de winst van de Coupe Henri Delaunay in 1988.   Als hard werkende middenvelder met een vlammend linkerschot speelde hij alle wedstrijden.

Met zijn broer Ronald Koeman trad Erwin Koeman ooit op in de Sterren Playbackshow als Hepie en Hepie. Momenteel voetbalt Koeman bij amateurvoetbalvereniging ACHT in Eindhoven (selectie).  Van 2014 tot en met 2016 was Erwin assistent van zijn broer Ronald bij het Engelse Southampton. Daarna een jaar Everton en volgden er functies bij Fenerbahçe SK en Oman.

(Foto: ANP – Arthur Bastiaanse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *