Fred Bischot (1948)

Fred Bischot

Fred Bischot (13 juli 1948) was een speler die het grootste deel van zijn voetballeven voor Telstar uitkwam. De verdediger is echter vooral bekend van een mesincident tijdens de nacompetitiewedstrijd FC Groningen-Telstar. Hij is zo ongeveer het eerste slachtoffer van persoonlijk supportersgeweld.

Bischot maakte zijn debuut voor Telstar in het seizoen 1971/72 en speelde maar liefst 372 wedstrijden voor ‘De Witte Leeuwen’. Hij is daarmee recordhouder, nog voor Frans van Essen die 360 wedstrijden speelde. Tussendoor speelde Bischot drie seizoenen bij FC Amsterdam een eentje bij Go Ahead Eagles.

De Heemskerker zal echter met name de boeken ingaan als slachtoffer van een mesincident in het toenmalige Oosterpark van FC Groningen. Tijdens een nacompetitiewedstrijd op 10 juni 1979 stonden de Noorderlingen al na een half uur met 2-0 voor tegen de ploeg uit Velsen. De 41-jarige ‘supporter’ Jacob R. vond de Velsenaren, en dan met name Fred Bischot, veel te hard spelen en gooide een mes dat rakelings naast de verdediger op de grond viel. De spelers van Telstar waren zo overstuur, dat ze weigerden de wedstrijd uit te spelen. Scheidsrechter Bep Thomas kon niet anders dan de wedstrijd staken.

De messengooier toonde later berouw en bekende dat hij ‘in een vlaag van verstandsverbijstering’ zijn daad had gepleegd. De tuchtcommissie besloot dat FC Groningen geen schuld had aan het incident. De wedstrijd werd op 20 juni mét publiek uitgespeeld vanaf het moment dat de wedstrijd werd gestaakt, de Groningers wonnen uiteindelijk met 3-0.

Supportersincidenten in Nederland deden zijn intrede in de jaren ’70. Vooral het gooien van blikjes en flesjes was in die tijd ‘populair’. Maar dit geweld, persoonlijk gericht op een speler, was tot dan toe nog niet voorgekomen. Een boeiend relaas van dit incident is te vinden op de website van de Trots van het Noorden, de fanatieke supporterskant van FC Groningen.

Fred Bischot werd na zijn carrière postbesteller en trainer van zondagvierdeklasser DTS uit Oudkarspel. In het seizoen 2014-2015 werd Bischot trainer van het tweede elftal van VV IJmuiden.

(Foto: Youtube)

2 reacties

  1. Dag Simone, mag ik vragen hoe jij bij deze informatie komt? Wij kunnen op internet alleen 13 juli vinden. We horen graag van je, Jasper (kentudezenog.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *