Erwin Koen (1978)

Erwin Koen (7 september 1978) was voorbestemd een grote vleugelaanvaller te worden, maar het liep allemaal anders voor deze gabber. Begon bij FC Groningen op de linkerflank en speelde uiteindelijk vooral in Duitsland.

De loopbaan van Erwin Koen begon bij De Rooms-Katholieke Voetbalvereniging Wit-geel-wit, kortweg WGW, uit zijn geboorteplaats Den Helder. Hij werd ontdekt door FC Groningen en net weg gekaapt voor de voetbalneus van Ajax. Hij viel verder aan voor clubs als FC Gütersloh, SC Göttingen, Rot-Weiss Essen, Alemannia Aachen, SC Paderborn en Telstar. Vanaf seizoen 2014/15 is Erwin hoofdtrainer van Eldenia 3e klasse D.

Hij werd ooit als een ongelooflijk groot talent binnengehaald, Ajax had het na kijken. Erwin Koen zou een fantastische carrière voor zich hebben, maar het bleek allemaal net even iets anders te lopen. “Koen, Koen, Koen”, schalde het ooit in het Oosterpark te Groningen. Als jong talent stond hij op het punt om door te breken in de Eredivisie bij FC Groningen. Een vijfjarig contract lag al voor hem klaar, slechts de laatste handtekening ontbrak nog. Totdat de jonge aanvaller iets deed wat hem duur kwam te staan.

Koen speelde zijn eerste professionele wedstrijd op 11 mei 1997 in het shirt van FC Groningen. Hij viel in voor Pieter Huistra in het duel tegen PSV. Dat seizoen zou hij nog drie keer mogen invallen, maar scoren deed hij niet. Het seizoen 97-98 begon voor Koen goed. In de eerste vier wedstrijden wist hij twee keer te scoren. Het doelpunt tegen Sparta was direct ook zijn laatste goal voor Groningen. In de volgende 31 wedstrijden bleef hij droog staan. Saillant detail over Koen is dat hij zijn goals vierde door als een gabber te gaan hakken..

Maar dat waren niet de voornaamste redenen dat Koen bij Groningen en ook andere Nederlandse clubs uit de gratie raakte. De ietwat snel aangebrande aanvaller had zichzelf in de nesten gewerkt door een dwaze actie. Hij liet zich verleiden tot het uitdelen van een ordinaire schop, kreeg rood en kreeg de naam van ‘lastige jongen’ waardoor een vertrek naar het buitenland de enige optie was. Meer statistieken over zijn periode bij FC Groningen natuurlijk op FCGStats.

In het jaar 2000 vertrok Koen naar FC Gütersloh, uitkomende in de Duitse Regionalliga. Dit leverde eenentwintig duels op en twee goals. Echter ging het financieel rampzalig voor Gütersloh en nadat Koen drie maanden niet was uitbetaald besloot hij zijn biezen te pakken. Hij speelde korte tijd bij Göttingen 05 (12 wedstrijden, 4 goals), voordat Rot-Weiß Essen zich aandiende.

In het seizoen 03-04 scoort Koen 18 treffers in de Regionalliga Nord en promoveert met Essen naar de Tweede Bundesliga. Na een jaar vloog de club er toch weer uit, maar het leverde Erwin Koen een mooie transfer op naar Allemania Aachen. Koen had in Essen vijf seizoenen laten zien wat hij kon, getuige de 143 wedstrijden en 36 goals achter zijn naam.

In het seizoen 05-06 promoveerde Koen met Aachen zelfs naar de Bundesliga. De voormalig Groninger had daarin zeker ook zijn aandeel, want hij speelde die jaargang 18 wedstrijden en scoorde één keer. In de Bundesliga mocht Koen een keer invallen tegen Schalke ’04. Verder dan twee duels komt hij echter niet en hij vertrekt naar Paderborn en wordt daar publiekslieveling. Hij speelde er vooral als middenvelder en werd er vooral gewaardeerd vanwege zijn kopkracht.

48 wedstrijden (10 goals) later, in 2008, besluit Erwin Koen terug te keren naar Nederland. ‘De Witte Leeuwen’ van Telstar uit Velsen weten hem te contracteren. Hij laat hier in één seizoen nog vier keer zien dat hij het scoren niet verleerd is. Onder andere een doelpunt tegen Veendam levert een 1-1 gelijkspel op (zie video hieronder). Dan vindt Koen het mooi geweest en zegt het betaalde voetbal vaarwel en gaat spelen in het amateurvoetbal voor De Treffers, JVC Cuijk en Leones.

Koen werd na zijn loopbaan vertegenwoordiger bij een leverancier van onder meer wenskaarten. Hij werd trainer van 3e klasser Eldenia en ging wonen in Driel.

(Foto: wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *