Erwin van de Looi (1972)

Erwin van de Looi

Erwin van de Looi (25 februari 1972) was een stugge verdediger die 133 wedstrijden uitkwam voor Vitesse. Speelde ook nog voor BVV Den Bosch, NAC en FC Groningen.

Van de Looi werd geboren in Huissen en doorliep de gehele jeugdopleiding van Vitesse, maar maakte zijn debuut in het betaald voetbal voor de toentertijd Eerste Divisionist BVV Den Bosch in 1992 als huurling. Na een seizoen waarin hij weinig in actie kwam kreeg Van de Looi toch een kans van Vitesse-trainer Herbert Neumann. Van de Looi maakte door het vertrouwen dat hij kreeg indruk en kwam dat seizoen gelijk tot 30 optredens in het eerste elftal. De seizoenen daarna was Van de Looi een vaste waarde bij de ploeg uit Arnhem. Hij zou uiteindelijk vijf seizoenen spelen bij Vitesse. Hij speelde in die periode ook 10 UEFA Cup-wedstrijden. In 133 optredens zou hij twee doelpunten maken. Zijn degelijke optreden in het eerste van Vitesse leverde hem ook een uitverkiezing voor Oranje op. Tijdens een oefeninterland tegen Portugal bleef hij helaas 90 minuten aan de kant.

Na vijf seizoenen vertrok Van de Looi uit Arnhem en werd Breda zijn volgende thuisbasis. Helaas tergden enkele vervelende blessures hem waadoor hij maar weinig plezier beleefde aan zijn tijd bij NAC. Het eerste seizoen speelde hij nog 23 wedstrijden maar de jaren daarna werd het minder. In twee jaar kwam hij tot slechts 24 optredens. In 1999 degradeerde hij met NAC uit de Eredivisie. In de winterstop van het seizoen 1999/2000 besloot Van de Looi te verkassen naar de Duitse Tweedeklasser Stuttgarter Kickers. Maar ook hier kon Van de Looi zijn voetbalgeluk niet (her)vinden, mede door wederom een degradatie, waardoor hij na een half seizoen alweer terugkeerde op de Nederlandse velden in het shirt van de toentertijd promovendus FC Groningen. Alle statistieken uit zijn tijd bij FC Groningen kunt u vinden op de site van FCG Stats. In 2002 besloot Van de Looi om op zijn dertigste zijn voetbalcarrière te beëindigen, doordat de vele blessures hem ervan weerhielden om weer op niveau te geraken.

Van de Looi trainde van 2008 tot 2010 het belofteneftal van FC Groningen. Sinds het seizoen 2010/2011 is van de Looi assistent trainer van FC Groningen, eerst naast Pieter Huistra, daarna naast Robert Maaskant.  In de zomer van 2013 werd Van de Looi hoofdtrainer van de Noordelingen. Hij volgde de vertrokken Maaskant op. Met het halen van Europees voetbal in zijn eerste jaar en de bekerfinale in zijn tweede jaar, was hij direct succesvol als coach.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *