Fabian de Freitas (1972)

Fabian de Freitas (1972)

Fabian Zanzibar de Freitas (28 juli 1972) is een voormalig aanvaller die met name buiten Nederland heeft gevoetbald. Hij speelde voor onder meer het Engelse Bolton Wanderers en het Spaanse Osasuna.

De Freitas debuteerde in het seizoen 1990/’91 in het eerste elftal van FC Volendam. De club speelde indertijd met Veronica als sponsor op de borst. Dat was op 21 oktober 1990 in het duel FC Volendam-Sparta (2-2), toen hij na 84 minuten inviel voor Jeffrey Kooistra. Fabina had in deze jaren als coach Leo Steegman, André Stafleu, Fritz Korbach en Wim Rijsbergen.

De Freitas verliet Nederland na vier seizoenen FC Volendam om voor Bolton Wanderers te gaan spelen. Hoewel hij nooit een vaste basisplaats wist af te dwingen, speelde hij wel een belangrijke rol door in het promotie/degradatieduel met Reading vier minuten voor tijd de gelijkmaker te maken. Hierdoor moest het duel op Wembley worden verlengd. In de verlenging werd De Freitas de grote held door Bolton met zijn tweede treffer naar de Premier League te schieten.

Na één seizoen Premier League-voetbal vertrok hij naar Spanje, waar hij  twee seizoenen voor Osasuna ging voetballen. Hierna kwam hij via één seizoen Boavista weer terug in Engeland, waar hij drie jaar speelde voor West Bromwich Albion. Uiteindelijk keerde De Freitas weer terug naar Nederland, waar hij voor zowel Cambuur Leeuwarden, FC Den Bosch en  NEC één seizoen voetbalde.

In het seizoen 2003/’04 gunde N.E.C. hem echter namelijk nog een kans. Dit werd echter geen succes en zijn 2-jarig contract werd na één seizoen ontbonden.

In zijn eerste jaar zonder contract begon De Freitas aan een studie psychologie. Daarna speelde hij nog een jaar voor N.E.C.. Bij N.E.C. speelde hij zijn enige wedstrijd Europees voetbal in de UEFA Cup tegen Wisła Kraków. Na één jaar bij N.E.C. begin hij aan de studie bouwkunde. In 2012 is hij daarin afgestudeerd.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *