Wim Rijsbergen (1952)

Wim Rijsbergen

Wilhelmus (‘Wim’) Gerardus Rijsbergen (18 januari 1952) werd als speler landskampioen, won de Europa Cup en de KNVB Beker en maakte twee WK’s mee. Als trainer werkte hij in binnen- en buitenland.

Verdediger Rijsbergen begon te voetballen in de jeugd van het Leidse Roodenburg. Zijn profcarrière begon in 1970 bij PEC Zwolle. Het jaar daarop stapte hij over naar Feyenoord. Daar speelde hij zeven jaar tot 1978. Hij speelde bij Feyenoord voornamelijk op de positie van rechtsachter. Maar Wim bleek ook op andere posities uit de voeten te kunnen. Zo speelde hij de laatste seizoenen bij de club als centrale verdediger.

Na Feyenoord verkaste Rijsbergen naar het Franse SC Bastia. Bij deze club op Corsica speelde hij samen met vedette en landgenoot Johnny Rep, die een jaar eerder met deze club de UEFA cup finale bereikte. Rijsbergen kwam 24 wedstrijden uit voor de club en verhuisde toen naar de Verenigde Staten. Hij ging namelijk bij New York Cosmos spelen.

In deze periode speelde hij tevens 28 keer in het Nederlands elftal, onder andere bij het WK van 1974 en 1978, waarin Nederland beide keren de WK finale haalde. Beide keren was het helaas ook zonder succes. Daarnaast speelde Rijsbergen op het EK van 1976.

De blonde Leidenaar Wim Rijsbergen speelde ook nog bij Helmond Sport en beëindigde zijn profcarrière in 1986 bij FC Utrecht.

Hierna trainde hij van 1986 tot 2004 verschillende clubs, waaronder FC Groningen, NAC Breda en Club Deportivo Universidad Católica, en was hij tijdelijk analyticus bij Studio Sport.

In januari 2011 tekende Rijsbergen een contract bij PSM Makassar in Indonesië. Op 14 juli 2011 werd bekendgemaakt dat de Nederlander daarnaast was aangesteld als interim-bondscoach van het nationale elftal van Indonesië. Twee dagen later tekende hij een contract voor twee jaar.

Op 1 maart 2012 kondigde de FIFA een onderzoek aan naar de 10-0 nederlaag die de ploeg van Wim Rijsbergen een dag eerder had geleden. Dit in de WK-kwalificatiereeks tegen Bahrein. Dat land moest met minimaal negen doelpunten verschil winnen om kans te blijven maken op het bereiken van de volgende kwalificatieronde. De Indonesische keeper Syamsidar kreeg in de wedstrijd al na twee minuten de rode kaart. Hij kreeg de kaart wegens het veroorzaken van een strafschop.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *