Ferdi Vierklau (1973)

Ferdi Vierklau

Ferdi Vierklau (1 april 1973) was een snelle rechtsback die speelde bij FC Utrecht, Vitesse, Tenerife en Ajax.

De verdediger brak door onder trainer Ab Fafié tijdens het seizoen 1991/92. Met onder meer Wlodi Smolarek, Willem van der Ark en Johan de Kock in de gelederen bereikte de ploeg uit de Domstad de vierde plaats. Na dat seizoen zou Ferdi Vierklau pas echt een vaste basisplaats krijgen in de Galgenwaard, waar hij tot 1996 zou spelen.

Karel Aalbers, de destijds zeer ambiteuze voorzitter van Vitesse, haalde de Bilthovenaar transfervrij naar Arnhem. Daar zou Vierklau echter maar één seizoen spelen. Het Spaanse Tenerife had veel miljoenen beschikbaar om zowel Roy Makaay als Ferdi Vierklau naar over te nemen. Voor samen 25 miljoen gulden werd het duo getransfereerd. Makaay tekende voor zes en Vierklau voor zeven seizoenen.

Een onvervalst succes werd hun avontuur niet. Tenerife eindigde in de onderste regionen van de Primera Division en Vierklau kreeg een salarisconflict met zijn werkgever. Toenmalig Ajax-trainer Jan Wouters bood uitkomst. De trainer, die Vierklau nog kende van zijn tijd als assistent bij FC Utrecht in een eerdere periode, haalde de offensieve back in 1998 naar Ajax. Een welkome versterking voor Ajax. Want Frank de Boer was net vertrokken, Ole Tobiasen geblesseerd geraakt en het afscheid van Danny Blind was nakend. De Amsterdammers moesten overigens wel diep in de buidel tasten, de tweevoudig international kostte maar liefst zestien miljoen gulden.

Vierklau kon de hoge verwachtingen in de hoofdstad niet waarmaken. Sportief was de club zwalkend, maar de verdediger was ook vaak geblesseerd. Hij bereikte daarom nooit meer zijn topniveau en de trainers Co Adriaanse en Ronald Koeman zetten hem regelmatig op de bank. Al op 29-jarige leeftijd moest de ‘man van glas’ dan besluiten om zijn lichaam rust te gunnen en zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Na zijn carrière werd Ferdi Vierklau onder meer eigenaar van het transportbedrijf FVEX Services in De Meern. De Amsterdamse zender AT5 zond in 2009 een reportage uit over Ferdi Vierklau over zijn werkzaamheden. Op dit moment is Vierklau trainer van FC Utrecht -15.

Foto: ANP Foundation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *