Ronald Koeman (1963)

Ronald Koeman

Ronald Koeman (21 maart 1963) is een voormalig verdediger die namens PSV en FC Barcelona vele prijzen won. Sneeuwvlokje, die zijn carrière bij FC Groningen begon, boekte daarnaast ook successen bij Ajax en bouwde zijn loopbaan af bij Feyenoord.

Ronald Koeman begon met zijn broer Erwin te voetballen bij FC Groningen. Alle statistieken in zijn periode bij Groningen kun je bekijken op de website van fcgstats. Na drie seizoenen vertrok hij naar Ajax, waar hij zijn eerste prijzen pakte. In 1985 pakte hij het landskampioenschap en in 1986 de nationale beker.

In 1986 stapte Koeman over naar PSV en met onder meer Hans van Breukelen en Berry van Aerle werd in in 1988 de Europa Cup I gewonnen. Ook kwam dat jaar met het Nederlands elftal de Europese titel naar Nederland. Berucht in Duitsland werd Koeman nadat hij in de gewonnen halve finale tegen onze Oosterburen met het shirt van Olaf Thon zijn achterwerk afveegde. Koeman zou later toegeven dat dit één van zijn grootste fouten is geweest.

In 1989 haalde FC Barcelona de verdediger met de kiezelharde knal op en werd hij een belangrijke schakel in Johan Cruijff’s zogeheten Dream Team waar onder meer Romário, Michael Laudrup en Hristo Stoichkov deel van uitmaakten. Met dit elftal konden vier landstitels op rij worden bijgeschreven. Maar ook de Champions League en een Europese supercup. In 1995 besloot Koeman te gaan afbouwen bij Feyenoord, waardoor hij één van de weinige spelers werd die bij elk van de drie traditionele topclubs in Nederland heeft gespeeld.

Na zijn actieve loopbaan werd Ronald Koeman trainer. Onder meer Ajax, PSV en Valencia heeft hij onder zijn hoede gehad. Op 6 februari 2018 zagen we Ronald Koeman gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Dit na maanden van speculatie,

(Foto – Hans Steinmeier – ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *