Ferry van Vliet (1980-2001)

Ferry van Vliet

Ferry van Vliet (18 augustus 1980 – 25 mei 2001) was een getalenteerde middenvelder van NAC Breda. De jonge voetballer overleed veel te vroeg door een tragisch ongeluk en werd slechts twintig jaren jong. Van Vliet was als speler al zeer populair bij de aanhang van NAC, die hem daarom ook nooit is vergeten. Onder meer een gedenkteken in het Rat Verlegh-stadion  houdt de herinnering aan Van Vliet levend.

Van Vliet speelde tot zijn zeventiende voor de amateurclubs Transvalia en  Spartaan ’20, waarna hij werd overgenomen door NAC Breda. Bij de Brabanders kwam Van Vliet in de A-jeugd terecht, waar hij twee seizoenen in verbleef. Via een korte periode in het tweede elftal werd Van Vliet vervolgens bij de A-selectie gehaald, waar onder meer ook Archil Arveladze deel van uitmaakte.

Op 16 oktober 1999 maakte Van Vliet zijn competitiedebuut voor NAC Breda in de uitwedstrijd bij Emmen. Tien minuten voor tijd kwam hij erin voor Michael Hansen. In het verloop van dat seizoen ontwikkelde Van Vliet zich goed en wist hij een basisplaats af te dwingen bij de club die uiteindelijk ook kampioen van de Eerste Divisie zou worden.

Eenmaal in de Eredivisie verloor de populaire Van Vliet zijn basisplaats. Wél kwam hij meer dan regelmatig in het veld, maar dit was veelal als invaller. Elf Eredivisie-wedstrijden speelde Van Vliet totdat hij compleet onverwacht en tragisch aan zijn einde kwam. op 25 mei 2001 reed Van Vliet met zijn vriendin richting Rotterdam waarna de auto bij Moerdijk enkele keren over de kop sloeg. Net als Van Vliet, was ook zijn vriendin Fiona op slag dood.

Vijf dagen voor zijn overlijden, op twintig mei 2001,  kwam Ferry van Vliet in het thuisduel met Sparta nog in actie. Wat uiteindelijk dus zijn laatste wedstrijd bleek te zijn.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *