Filippo Inzaghi (1973)

Filippo Inzaghi (1973)

Filippo Inzaghi (9 augustus 1973) was een spits van onder meer Juventus, AC Milan en de Italiaanse nationale ploeg. Inzaghi stond bekend om zijn fantastische positionering voor het doel, waardoor hij goed was voor vele intikkers. Manager Sir Alex Ferguson liet hierover het volgende weten: “Volgens mij stond die kerel buitenspel toen hij werd geboren.”

De Italiaan startte zijn professionele carrière in zijn geboorteplaats, bij Piacenza Calcio. Hier vertrok hij na zijn debuutjaar, waarin hij niet veel voetbalde. Inzaghi ging namelijk naar Leffe Calio en vervolgens weer een jaar later naar Hellas Verona. Vervolgens keerde de spits met bijnaam Pippo weer terug bij Piacenza.

In 1995 kwam Inzaghi in de Serie A terecht. Het bleek geen groot succes en na een jaar haalde Atalanta Bergamo, eveneens spelend in de Serie A, de aanvaller op. Hier brak hij met 24 doelpunten door en versierde hij een transfer naar Juventus, waar hij onder meer kwam samen te spelen met Zinédine Zidane.

Bij de Italiaanse topclub bleek Inzaghi ook makkelijk het doel te vinden en mede dankzij zijn doelpunten werd De Oude Dame in 1998 landskampioen. Topscorer werd hij echter niet. Met 27 doelpunten werd Oliver Bierhoff dat. Negen goals meer dan de achttien treffers van Inzaghi.

Na vier seizoenen stapte Inzaghi over naar AC Milan. Dit omdat de jonge Fransman David Trézéquet hem uit de basis had verdreven in Turijn. Het bleek een prima stap te zijn, want in de elf seizoenen dat Inzaghi voor AC Milan uitkwam, won hij veel prijzen. In Milaan won de Italiaanse spits namelijk onder meer twee landstitels, een nationale beker en twee Champions Leagues.

In 2007 speelde hij in de finale tegen Liverpool een cruciale rol. ‘Pippo’ scoorde in de met 2-1 gewonnen wedstrijd beide treffers. Ongeveer een jaar eerder werd Inzaghi met zijn land wereldkampioen door Frankrijk in de finale te verslaan. Inzaghi kwam echter zelf niet in actie. In totaal speelde hij 57 interlands en scoorde hij 25 keer.

In 2012 stopte Filippo Inzaghi (1973) na een fraaie carrière. Toch maakte hij in zijn laatste officiële duel nog wel even de winnende tegen Novara (2-1).

Inzagi werd trainer en volgde in 2014 Clarence Seedorf op bij AC Milan. Dat ontsloeg hem in 2015. Hij werd in juni 2016 aangesteld bij het dan net naar de Lega Pro Prima Divisione gepromoveerde SSC Venezia. Op 13 juni 2018 maakte Bologna bekend dat Inzaghi was aangesteld als de nieuwe trainer van de club. Hij tekende voor twee seizoenen. In januari 2019 werd hij daar ontslagen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *