Filippo Inzaghi (1973)

Filippo Inzaghi

Filippo Inzaghi (9 augustus 1973) was een spits van onder meer Juventus, AC Milan en de Italiaanse nationale ploeg. Inzaghi stond bekend om zijn fantastische positionering voor het doel, waardoor hij goed was voor vele intikkers. Manager Sir Alex Ferguson liet hierover het volgende weten: “Volgens mij stond die kerel buitenspel toen hij werd geboren.”

Inzaghi startte zijn professionele carrière in zijn geboorteplaats, bij Piacenza Calcio. Hier vertrok hij na zijn debuutjaar, waarin hij niet veel voetbalde. Inzaghi ging naar Leffe Calio en weer een jaar later naar Hellas Verona. Vervolgens keerde Pippo weer terug bij Piacenza. In 1995 kwam Inzaghi in de Serie A terecht. Het bleek geen groot succes en na een jaar haalde Atalanta Bergamo, eveneens spelend in de Serie A, de aanvaller op. Hier brak hij met 24 doelpunten door en versierde hij een transfer naar Juventus, waar hij onder meer kwam samen te spelen met Zinédine Zidane.

Bij de Italiaanse topclub bleek Inzaghi ook makkelijk het doel te vinden en mede dankzij zijn doelpunten werd De Oude Dame in 1998 landskampioen. Topscorer werd hij niet, met 27 doelpunten werd Oliver Bierhoff dat. Negen meer dan de achttien treffers van Inzaghi.  Na vier seizoenen stapte Inzaghi over naar AC Milan, want de jonge Fransman David Trézéquet had hem uit de basis verdreven in Turijn. Het bleek een prima stap te zijn, want in de elf seizoenen dat Inzaghi voor AC Milan uitkwam, won hij veel prijzen.

In Milaan won hij onder meer twee landstitels, een nationale beker en twee Champions Leagues. In 2007 speelde hij in de finale tegen Liverpool een cruciale rol. In de met 2-1 gewonnen wedstrijd scoorde hij beide treffers. Precies een jaar later werd Inzaghi met zijn land wereldkampioen door Frankrijk in de finale te verslaan. In totaal speelde hij 57 interlands en scoorde hij 25 keer.

In 2012 stopte Inzaghi na een fraaie carrière en maakte hij in zijn laatste officiële duel nog wel even de winnende tegen Novara (2-1).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *