Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Folkert Velten (1964) - Kent u deze Nog

Folkert Velten (1964)

Folkert Velten

Folkert ‘nooit op zondag’ Velten (25 augustus 1964) is een oud-spits met een neusje voor de goal die van 1988 tot en met 1998 uitkwam voor Heracles Almelo, in die tijd regelmatig SC Heracles genoemd.

Getalenteerd was Heraclied Velten zeker. Tot zijn 23ste speelde hij voor Enter Vooruit. In die periode was er interesse voor hem van diverse clubs maar aangezien alle wedstrijden destijds nog op zondag waren, was professioneel voetbal niet een optie. Op een gegeven moment werden Eerste Divisie duels op vrijdagen en zaterdagen gespeeld en lag de weg open voor een transfer naar Heracles.

Van 1988 tot het moment dat hij in 1997 zijn been brak speelde hij daar. In elf seizoenen speelde de spits 377 wedstrijden voor deze club en scoorde liefst 221 doelpunten. Zijn eerste goal in het betaalde voetbal scoorde hij tegen het grote Real Madrid tijdens zijn debuutwedstrijd in de voorbereiding van het seizoen.

Al na veertig minuten deed hij het netje bollen. In zijn debuutseizoen werd Velten gelijk topscorer (24 goals in 28 wedstrijden) van de Eerste Divisie en in 1994 werd hij zelfs tot beste speler van deze competitie gekozen. Eenmaal werd hij uitgeroepen tot Beste Speler van de Eerste Divisie en meerdere malen werd hij er topscorer.

Velten was dus vooral ook bekend als de voetballer die nooit op zondag speelde vanwege zijn hervormde geloofsovertuiging. Hij kon destijds overstappen naar een ploeg in de Eredivisie, maar weigerde dit. Naar verluidt was deze ploeg Ajax.. Wat als..? Ook zag Velten zich diverse malen in verband gebracht met clubs uit de Bundesliga. Maar tot een daadwerkelijke transfer kwam het nooit.

Over zijn geloofsovertuiging zij hij ooit zelf: “Op zondag voetballen is moeilijk te combineren met kerkgang. Een wedstrijd begint vaak om half drie, zodat je hele middag gevuld is met voorbereidingen en spelen. Ook is het moeilijk om in zo’n situatie de aandacht bij de kerkdienst te houden. Soms is het in verband met de aanvangstijd van de wedstrijd helemaal onmogelijk om naar de kerk te gaan.”

Folkert Velten wordt was een echt clubicoon. In het Polman Stadion van Heracles Almelo is zelfs een tribune naar de makkelijk scorende spits van weleer vernoemd.

Een beenbreuk tegen Dordrecht ’90 leidde het einde van zijn carrière in. Ruim twee jaren zette hij alles op alles om fit te worden, maar in 1998 moest hij toch een punt achter zijn carrière zetten.

Na zijn carrière vervulde Folkert Velten diverse functies bij Heracles, zo was hij onder meer assistent-trainer onder de trainers Gertjan Verbeek en Peter Bosz. Ook was hij er jarenlang actief in de scouting. Daarnaast trainde hij amateurclubs in de regio, zoals Blauw Wit ’66 en tot juni 2017 bij SC Rijssen. In het dagelijks leven is de doelpuntenmachine van weleer medewerker bij een landgoed/ kinderboerderij in Enter.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *