Franco Baresi (1960)

Franco Baresi

Franco Baresi (8 mei 1960) is een club-icoon van AC Milan. De Italiaanse verdediger speelde liefst 716 wedstrijden voor de club en won er vele prijzen.

Baresi maakte zijn debuut voor Milan tegen Hellas Verona op 23 april 1978. Na een slechte periode bracht club eigenaar/ multimediamagnaat en tycoon Silvio Berlusconi de club terug waar het heen wilde: de Europese top. Tussen 1989 en 1995 trad Baresi zelfs aan in maar liefst vijf Europacup-finales. Iets wat behalve Alfredo di Stéfano van het grote Real Madrid uit de jaren vijftig, niemand hem had voorgedaan.

Baresi speelde 716 wedstrijden voor de club. Waarvan vijftig om de Europacup I. Hierin kwam hij 16 keer tot scoren. In het AC Milan van trainer Arrigo Sacchi en de Nederlandse sterren Van Basten, Rijkaard en Gullit speelde de verdediger een sleutelrol. De technische centrumspeler stond namelijk vooral ook bekend om zijn overzicht. Het maakte hem daardoor zelfs AC Milan-speler van de Eeuw.

Baresi nam afscheid in het seizoen 1995/96. Na zijn afscheid nam AC Milan het shirtnummer 6 niet meer in gebruik.

Franco Baresi speelde 81 maal voor het nationale team van Italië. Waarvoor hij éénmaal scoorde. Hij maakte deel uit van vier WK-selecties. Aan de laatste, het WK 1994, zal hij geen beste herinneringen bewaren. In de beslissende penaltyreeks tijdens de finale tegen Brazilië schoot hij namelijk zijn strafschop huizenhoog over, waardoor de Goddelijke Kanaries de felbegeerde Wereldcup in de wacht sleepten.

Na zijn loopbaan pakte Franco de baan op als directeur. Op 1 juni 2002 werd Baresi officieel aangesteld als voetbaldirecteur bij Fulham. Spanningen tussen Baresi en de toenmalige Fulham-manager Jean Tigana leidden echter in augustus tot ontslag bij de club.

Vervolgens zag Franco Baresi zich aangesteld als hoofdcoach van het Milan Primavera Under-20 team. In 2006 werd hij door de club verplaatst om de Berretti Under-19-ploeg te coachen. Daarbij verving zijn voormalige teamgenoot Filippo Galli hem aan het roer van de Primavera-ploeg. Baresi trok zich vervolgens terug van coaching en zag zich vervangen door Roberto Bertuzzo.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *