François Omam-Biyik (1966)

François Omam-Biyik

François Omam-Biyik (21 mei 1966) was een aanvallende middenvelder uit Kameroen. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn goal tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990, waarbij de ‘Ontembare Leeuwen’ het grote Argentinië versloegen met 1-0.

Eerste jaren 

François Omam-Biyik speelde bij veel clubs, waaronder een aantal Franse. Als clubvoetballer speelde Omam-Biyik vanaf 1986 bij Canon Yaoundé in zijn geboorteland. Daarna maakte hij de overstap naar Frankrijk, waar hij drie jaar actief was bij Stade Laval. Na het voor hem succesvolle WK van 1990 verkaste hij naar Stade Rennais waar hij in 38 wedstrijden 14 maal doel trof. Een jaar later vertrok hij naar AS Cannes. Ook in Cannes hield hij het één seizoen vol, waarna hij vertrok naar Olympique Marseille.

Frankrijk

Na één wedstrijd voor L’OM gespeeld te hebben werd hij getransfereerd en kwam hij terecht bij RC Lens. Hier voelde hij zich weer wat meer op zijn plaats en hij speelde drie seizoenen lang voor de club. Omam-Biyik besloot om zijn geluk te beproeven in een ander land en vertrok naar Mexico, waar hij kwam te spelen bij Club América. Hier scoorde hij 49 keer in 75 wedstrijden.

Einde loopbaan

Langzaam maar zeker diende het einde van zijn carrière zich aan. Wederom versleet hij een groot aantal clubs in een relatief korte tijd en zonder veel aan spelen toe te komen. Via Yucatán Mérida, Sampdoria en Telamon FC kwam hij in 1999 terecht bij LB Châteauroux. Waar François Omam-Biyik slechts drie wedstrijden speelde en in 2000 zijn loopbaan beëindigde.

Ontembare Leeuw

De kopsterke speler zal voornamelijk de geschiedenisboeken ingaan als de speler die Argentinië tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990 de das omdeed. De Argentijnen, met Maradona en Caniggia in de gelederen, golden als grote favoriet tegen de Ontembare Leeuwen. Met zijn doelpunt bezorgde Biyik Kameroen de 0-1 zege, een daverende verrassing. Dat toernooi zou zijn land als eerste Afrikaanse land de kwartfinale bereiken, mede dankzij de belangrijke goals en dito danspasjes van spits Roger Milla. Kameroen was in de jaren ’90 het meest succesvolle land uit Afrika.

François Omam-Biyik speelde in de jaren ’90 mee met drie WK’s en speelde 63 interlands. Hij werd later assistent-bondscoach van Kameroen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *