François Omam-Biyik (1966)

François Omam-Biyik

François Omam-Biyik (21 mei 1966) was een aanvallende middenvelder uit Kameroen. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn goal tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990, waarbij de ‘Ontembare Leeuwen’ het grote Argentinië versloegen met 1-0.

Biyik speelde bij veel clubs, waaronder een aantal Franse. Hij maakte zijn debuut in het profvoetbal bij Canon Yaoundé in thuisland. Hij stond verder op de loonlijst bij Rennes, AS Cannes, Lens en Olympique Marseille. Ook speelde hij in Mexico en Italië. Zijn verder niet bijzonder noemenswaardige clubcarrière eindigde bij het Franse Châteauroux in 2000.

De kopsterke speler zal voornamelijk de geschiedenisboeken ingaan als de speler die Argentinië tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990 de das omdeed. De Argentijnen, met Maradona en Caniggia in de gelederen, golden als grote favoriet tegen de Ontembare Leeuwen. Met zijn doelpunt bezorgde Biyik Kameroen de 0-1 zege, een daverende verrassing. Dat toernooi zou zijn land als eerste Afrikaanse land de kwartfinale bereiken, mede dankzij de belangrijke goals en dito danspasjes van spits Roger Milla. Kameroen was in de jaren ’90 het meest succesvolle land uit Afrika.

Biyik speelde in de jaren ’90 mee met drie WK’s en speelde 63 interlands. Hij werd later assistent-bondscoach van Kameroen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *