KENTUDEZENOG

François Omam-Biyik (1966)

François Omam-Biyik (21 mei 1966) was een aanvallende middenvelder uit Kameroen. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn goal tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990, waarbij de ‘Ontembare Leeuwen’ het grote Argentinië versloegen met 1-0.

Biyik speelde bij veel clubs, waaronder een aantal Franse. Hij maakte zijn debuut in het profvoetbal bij Canon Yaoundé in thuisland. Hij stond verder op de loonlijst bij Rennes, AS Cannes, Lens en Olympique Marseille. Ook speelde hij in Mexico en Italië. Zijn verder niet bijzonder noemenswaardige clubcarrière eindigde bij het Franse Châteauroux in 2000.

De kopsterke speler zal voornamelijk de geschiedenisboeken ingaan als de speler die Argentinië tijdens de openingswedstrijd van het WK 1990 de das omdeed. De Argentijnen, met Maradona en Caniggia in de gelederen, golden als grote favoriet tegen de Ontembare Leeuwen. Met zijn doelpunt bezorgde Biyik Kameroen de 0-1 zege, een daverende verrassing. Dat toernooi zou zijn land als eerste Afrikaanse land de kwartfinale bereiken, mede dankzij de belangrijke goals en dito danspasjes van spits Roger Milla. Kameroen was in de jaren ’90 het meest succesvolle land uit Afrika.

Omam-Biyik stond bekend om zijn hoge sprongen en zijn sterke kopkracht. Als clubvoetballer speelde Omam-Biyik vanaf 1986 bij Canon Yaoundé in zijn geboorteland. Daarna maakte hij de overstap naar Frankrijk, waar hij drie jaar actief was bij Stade Laval. Na het voor hem succesvolle WK van 1990 verkaste hij naar Stade Rennais waar hij in 38 wedstrijden 14 maal doel trof. Een jaar later vertrok hij naar AS Cannes.

Ook in Cannes hield hij het één seizoen vol. Waarna hij vertrok naar Olympique Marseille. Na één wedstrijd voor ‘L’OM’ gespeeld te hebben werd hij getransferreerd en kwam François terecht bij RC Lens. Hier voelde hij zich weer wat meer op zijn plaats en hij speelde drie seizoenen lang voor de club. Omam-Biyik besloot om zijn geluk te beproeven in een ander land en vertrok naar Mexico, waar hij kwam te spelen bij Club América.

Hier scoorde hij 49 keer in 75 wedstrijden. Langzaam maar zeker diende het einde van zijn carrière zich aan. Wederom versleet hij een groot aantal clubs in een relatief korte tijd en zonder veel aan spelen toe te komen. Via Yucatán Mérida, Sampdoria en Telamon FC kwam hij in 1999 terecht bij LB Châteauroux waar hij slechts drie wedstrijden speelde en in 2000 zijn loopbaan beëindigde.

François Omam-Biyik speelde in de jaren ’90 mee met drie WK’s en speelde 63 interlands. Hij werd later assistent-bondscoach van Kameroen.

(Foto: Wikipedia)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén