Roger Milla (1952)

Roger Milla

Albert Roger Miller (20 mei 1952) was één van de eerste Afrikanen die een grote ster werd op een internationaal podium. Bijzonder was dat dit pas gebeurde toen hij al 38 jaar oud was. Milla stond bekend om zijn dansjes als hij had gescoord. Dankzij zijn dansjes werden doelpunten steeds gekker gevierd.

In zijn kinderjaren verhuisde hij voortdurend vanwege zijn vaders werk. Hij tekende bij zijn eerste voetbalclub: Eclair Douala toen hij 13 jaar oud was. Op zijn achttiende won hij met Leopards of Douala de Kameroense competitie. In het jaar 1976 speelde hij bij Tonnerre Yaoundé en won hij op 24-jarige leeftijd de Afrikaanse Gouden Bal.

In 1977 ging hij naar Frankrijk en speelde twee seizoenen voor Valenciennes waar hij vaak op de bank zat. Daarna ging Roger Milla naar AS Monaco en ook daar werd hij niet vaak opgesteld. Uiteindelijk bleek het ook bij zijn derde club (Bastia) niet te lukken en probeerde hij het weer bij een andere Franse voetbalvereniging: AS Saint-Étienne. Bij deze club ging het een stuk voortvarender waardoor hij hier drie seizoenen volspeelde voordat hij aan een nieuwe uitdaging begon. Dit keer vertrok hij naar Montpellier. Bij deze club beëindigde hij zijn carrière om vervolgens in de technische staf van dezelfde club terug te keren. In totaal scoorde hij 135 goals in de Ligue 1. Hij won twee keer de Franse Beker.

Terwijl hij in Frankrijk speelde, maakte hij ook zijn debuut in het Kameroens voetbalelftal Hij speelde op het WK 1982 en op de Olympische Spelen 1984. Na dat hij in 1978 bedankt had voor het nationale elftal ontving hij in 1990 een telefoontje van de Kameroense president, die hem vroeg of hij weer wilde uitkomen voor het nationale team op het WK 1990. Hij stemde hiermee in en ging samen met de rest van “De Ontembare Leeuwen” naar Italië.

Milla werd één van de sterren van het toernooi, hij scoorde vier keer: twee goals tegen Colombia en twee tegen Roemenië. Mede dankzij Milla drong Kameroen door tot de kwartfinales. Nog nooit was een Afrikaans land zover gekomen op een WK-eindronde. Uiteindelijk waren David Platt en Gary Lineker er hoogstpersoonlijk verantwoord voor dat Kameroen na de kwartfinale naar huis mocht. Daar hadden de Engelsen wel een verlenging voor nodig.

Milla kwam nog één keer uit op een WK, in 1994. Inmiddels was hij 42 jaar oud. Toen hij ook op dit WK zijn doelpunt maakte werd hij de oudste doelpuntenmaker op een WK ooit.

Als eerbetoon voor zijn hele voetbalcarrière werd Roger Milla door Pelé gekozen tot een van de 125 voetballers op de lijst FIFA 100.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *