Frank Verlaat (1968)

Frank Verlaat

Frank Verlaat (5 maart 1968) was een centrale verdediger die tijdens zijn carriere in vijf verschillende landen betaald voetbal speelde. Hij kwam uiteindelijk tot 379 wedstrijden.

Verlaat begon zijn carrière bij Ajax in 1986. Hij gold bij Ajax als een groot talent. Maar echt tot uiting kwam dat in zijn eerste jaren niet. Hij speelde dan ook in drie seizoenen slechts 15 competitiewedstrijden. Wel maakte hij deel uit van het elftal dat de Europacup II won door Lokomotive Leipzig te verslaan.

Daarna besloot hij Amsterdam en ook Nederland te verlaten voor zijn eerste buitenlandse avontuur. Hij vertrok hij naar Zwitserland, waar hij ging spelen voor FC Lausanne-Sport. Hier kwam hij meer aan spelen toe en het ‘Zwitserleven’ beviel hem wel. In drie jaar tijd speelde Verlaat meer dan 100 wedstrijden.

Het werd voor hem weer tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij vertrok naar Frankrijk waar hij een contract voor drie jaar tekende bij AJ Auxerre. In 1994 won hij met deze club de Coupe de France. Ook zijn goede spel daar en de vele wedstrijden die hij centraal achterin speelde viel in Nederland op. Hij kreeg een uitnodiging voor het Nederlands Elftal voor de vriendschappelijke interland van 22 februari 1995 tegen Portugal waarin hij ook tot spelen zou komen.

Later dat jaar begon hij aan zijn derde buitenlandse avontuur. VfB Stuttgart plukte de degelijke maar sterke verdediger weg bij AJ Auxerre. Ook hier kwam hij weer tot meer dan 100 wedstrijden. Met VfB Stuttgart won hij de Duitse beker in 1997 en haalde hij opnieuw een Europacup II-finale. Ditmaal werd echter van Chelsea FC verloren.

Verlaat keerde in 1999 terug bij Ajax onder coach Jan Wouters. Het werd echter geen succes en hij keerde na één seizoen terug naar Duitsland. Bij Werder Bremen was hij drie jaar lang een belangrijke man in de verdediging. Zijn laatste kunstje vertoonde hij in Oosterijk waar hij in 2003 heen verkaste. Na een jaar Austria Wien stond hij drie jaar onder contract bij Sturm Graz. In mei 2007 speelde hij daar zijn laatste wedstrijd en beëindigde daarmee zijn carriere.

Frank Verlaat heeft zich na zijn loopbaan aan de Algarve gevestigd en is assistent-trainer van het jeugdelftal van zijn zoon bij FC Ferreiras.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *