Freddy Rincón (1966)

Freddy Eusebio Rincón (14 augustus 1966) was een Colombiaanse fysieke sterke middenvelder die vooral bekendheid verwierf in Zuid Amerika. Na zijn actieve loopbaan besloot hij het trainersvak in te gaan.

Rincón speelde zes seizoenen als sterke middenvelder in eigen land, voordat hij in 1993 naar Brazilië vertrok en zich aansloot bij Palmeiras. Na één seizoen in Brazilië te hebben gespeeld besloot Rincón zijn geluk te gaan beproeven in Europa. In 1994 tekende hij een contract bij SSC Napoli. Na een sterk seizoen in Italië vertrok hij al na een jaar weer om naar Spanje te verhuizen en te gaan spelen voor Real Madrid.

Hij speelde in totaal 45 duels (zeven goals) in de Copa Libertadores.

Rincón kwam in totaal 84 keer (zeventien doelpunten) uit voor de nationale ploeg van Colombia in de periode 1990–2001. Hij maakte zijn debuut op 2 februari 1990 in een vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Uruguay, die met 2-0 werd verloren. Hij nam met zijn vaderland deel aan drie opeenvolgende WK-eindronden: 1990, 1994 en 1998.

Befaamd is vooral het doelpunt dat Rincón maakte in de negentigste minuut tijdens het derde en laatste groepsduel tegen West-Duitsland bij het WK voetbal 1990. Zijn treffer betekende de gelijkmaker (1-1), waardoor Colombia zich voor het eerst in de geschiedenis wist te plaatsen voor de tweede ronde bij een WK-eindronde. Daarin werd de ploeg uitgeschakeld door Kameroen, dat met 2-1 won door twee treffers in de verlenging van veteraan Roger Milla.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.