Frits Flinkevleugel (1939 – 2020)

Frits Flinkevleugel

Frits Flinkevleugel (3 november 1939 – 10 april 2020). Kent u een mooiere voetbalnaam? Deze kuitenbijter kwam uit voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal.

Flinkevleugel groeide op in hartje Amsterdam en voetbalde vanaf zijn achtste voor DWS. Op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van de vereniging. De rechtervleugelverdediger, een onvervalste kuitenbijter (zeker een flinke op de vleugel) maakte in 1961 zijn debuut voor Jong Oranje.

In 1964 werd hij met DWS landskampioen en in seizoen 1964/65 reikte hij met zijn ploeg tot de kwartfinale van de Europacup I. Op 9 december 1964 werd hij onder bondscoach Denis Neville voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. De thuiswedstrijd tegen Engeland eindigde in 1-1.

Tussen 1964 en 1967 was Flinkevleugel in vaste keuze in Oranje en speelde hij elf interlands. Onder trainer Georg Kessler verloor hij echter zijn positie aan Wim Suurbier. Voor DWS bleef hij echter een vaste waarde. Na de fusie in 1972 van DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers in FC Amsterdam, kwam Flinkevleugel nog enkele jaren uit voor deze ploeg. In seizoen 1974/75 kwam hij met Amsterdam uit in de UEFA Cup.

Hoewel FC Amsterdam in 1976 degradeerde naar de eerste divisie, waren sommige prestaties legendarisch. Zoals de 4-2 overwinning op Ajax in De Meer (seizoen ’74-’75). En de 1-2 zege op Internazionale in 1974 voor de UEFA Cup, 2 goals van Nico Jansen in het San Siro. Aan de vooravond waande de ploeg zich zo kansloos dat werd besloten er maar een leuke reis van te maken en werd er stevig gedronken met alle positieve gevolgen van dien.

In 1977 besloot hij mede vanwege een aantal hardnekkige blessures zijn actieve voetballoopbaan te beëindigen. Hij kwam nog wel uit voor het team van oud-internationals en in het zaalvoetbal.

Frits Flinkevleugel had naast zijn carrière als voetballer een sigarenzaak in de Kinkerstraat. Hij woont in Zandvoort. Oud-DWS’er Frits Flinkevleugel, het monument van de club, organiseerde vanuit zijn sigarenwinkel ook supportersreizen naar de uitwedstrijden van FC Amsterdam. André Hazes reed ook vaak mee in de bus. Flinkevleugel: “Ik had er ook altijd een paar deftige dames bij. Maar toen die André een keer tegen de bus zagen plassen, hebben ze nooit meer een kaartje gekocht.”

(Foto: Nationaal Archief, CC0)

3 reacties

  1. Binnenkort op FB: filmpjes over DWS en hun tegenstanders in de jaren 60, met heel veel Frits Flinkevleugel.

  2. Binnenkort op FB CeesBerkelaarFilms filmpjes met DWS en tegenstanders in de jaren 60, met heel veel Frits Flinkevleugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *