Froylán Ledezma Stevens (1978)

Froylán Ledezma Stevens

Froylán Ledezma Stevens (2 januari 1978) had als bijnaam El Cachorro, de puppy. Zo schattig was hij niet voor Ajax. Hij kan met recht de grootste miskoop ooit worden genoemd.

Ledezma begon zijn profcarrière in eigen land Costa Rica, bij LD Alajuelense. Hij debuteerde op 24 september 1995 in de competitie. In twee seizoenen scoorde Ledezma 35 doelpunten: 14 in 1995/96 en 21 in 1996/97). In 1997 kocht Ajax hem van Alajuelense voor tien miljoen gulden.

Froylán Ledezma Stevens
Froylán Ledezma Stevens

De zaakwaarnemer van Ledezma had ook contacten met Feyenoord, maar Ajax was net iets eerder op Schiphol dan de Rotterdammers. De Amsterdammers zagen Ronaldo al een keer voor de neus weggekaapt zien worden door PSV. Bovendien had Ajax op dat moment ook de financiële middelen. De Arena was net gebouwd, waar meer dan 50.000 toeschouwers in konden en twee keer achter elkaar was de Champions League finale gehaald.

In plaats van met het Feyenoord-bestuur af te reizen naar Rotterdam wachtte Ajax Ledezma op achter de douane en nam hem mee. Vanaf de uitgang van het vliegtuig via een achteruitgang van Schiphol. Ledezma koos voor het geld van Ajax in plaats van de etikette. Na het Ledezma-incident tekenden Ajax en Feyenoord een staakt-het-vuren: er zouden geen spelers meer van elkaar afgepakt worden.

Aanvaller Ledezma speelde, of beter: was onder contract in totaal drie seizoenen voor de eredivisieclub. Hij kwam geen enkel officieel duel in actie. Ledezma kreeg vrijwel direct problemen met zijn enkel en na zijn enkelkwetsuur volgen nog veel meer problemen. Hij verbleef vrijwel altijd in Costa Rica en was voor Ajax onvindbaar. En als iemand al iets van hem vernam was dat vrijwel altijd in de media als hij weer eens betrokken was geweest bij een vechtpartij.

Froylán wordt zelfs gearresteerd nadat hij betrokken was geweest bij een schietpartij. Ledezma vertrok met de spreekwoordelijke stille trom uit Amsterdam. Via Cerro Porteño (2002) in Paraguay en The Strongest in Bolivia, keerde hij  uiteindelijk terug bij Alajuelense.

Toen hij weer terug was in Costa Rica won hij met Alajuelense de CONCACAF Champions Cup. In de zomer van 2006 tekende Ledezma bij SC Rheindorf Altach uit Oostenrijk. Gedurende het seizoen 2007/08 speelde Ledezma in de 2. Bundesliga bij FC Augsburg in Duitsland. In 2008 keerde hij terug naar Oostenrijk om te gaan spelen voor FC Admira Wacker Mödling in de ‘Erste Liga’.

Froylán Ledezma was tevens international voor Costa Rica, in totaal speelde hij 22 interlands waarin hij vijf keer wist te scoren. In mei 2005 kreeg de ‘striker’ door de nationale voetbalbond voor één jaar een schorsing wegens wangedrag. Ledezma liep eind maart 2005 weg bij de nationale selectie, omdat hij boos was dat hij voor het WK-kwalificatieduel met Trinidad & Tobago niet in de basis stond.

De schorsing van Ledezma gold zowel voor het nationaal elftal als voor de nationale competitie. In mei 2006 liep zijn schorsing af, maar bondscoach Alexandre Guimarães besloot kort daarvoor al om Ledezma niet mee te nemen naar het WK 2006 in Duitsland.

In 2012 stopte Froylán Ledezma Stevens met voetballen. Hij speelde op dat moment weer bij zijn oude club Alajuelense.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *