Gabriel Omar Batistuta (1969)

Gabriel Omar Batistuta (1 februari 1969) was één van de beste aanvallers in de jaren negentig ’90. De Argentijn is met 56 doelpunten all-time topscorer van zijn land. Ook trof hij voor zijn clubs eenvoudig doel. In 413 wedstrijden scoorde ‘Batigoal’ namelijk maar liefst 246 doelpunten.

De Argentijnse spits speelde in zijn geboorteland voor Newell’s Old Boys (1988/89), River Plate (1989/90) én aartsrivaal Boca Juniors (1990/1991). Vervolgens vertrok Gabriel naar het Italiaanse Fiorentina. Batistuta verbleef negen seizoenen in Florence. Waar hij helemaal doorbrak. Tijdens het seizoen 1994/95 verbrak hij bijvoorbeeld het record van Ezio Pascutti, door in de eerste elf wedstrijden te scoren. Dat seizoen scoorde hij in totaal 26 keer.

Ondanks de vele treffers leverde dit niet de vurig gewenste landstitel op die Batistuta zocht. In de zomer van 2000 besloot de inmiddels 31-jarige aanvaller daarom te verkassen naar AS Roma. De Romeinen betaalden ruim dertig miljoen euro voor zijn diensten. Hiermee werd Batistuta de duurste dertiger in de voetbalwereld.

AS Roma ontving van haar peperdure aankoop onder meer dertig doelpunten in ruim zestig wedstrijden. Ook werd in 2001 de titel gepakt. De eerste in achttien jaar. Na het kampioensjaar ging het echter bergafwaarts met Batistuta. Hij speelde nog even bij Internazionale en Al-Arabi. Om vervolgens in 2005 zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Batistuta kwam 78 keer in actie voor de Argentijnse nationale ploeg en is met liefst 56 doelpunten topscorer van zijn land. De goalgetter kwam in actie tijdens de WK’s van 1994, 1998 en 2002. Tevens was hij er bij toen Argentinië in 1991 en 1993 de Copa América won.

‘Batigoal’ speelde op 16 december 1998 mee in het FIFA-wereldelftal. Dat ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de Federazione Italiana Giuoco Calcio aantrad tegen Italië. In het Olympisch Stadion verloor Gabriel en consorten met 6-2. Batistuta scoorde voor het gelegenheidsteam. Net als de Liberiaanse spits George Weah.

Na zijn actieve loopbaan bleef Gabriel Omar Batistuta niet stil zitten. Zo schopte hij het onder meer tot professioneel polospeler. Daarnaast zette hij een groot bouwbedrijf op.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *