George Weah (1966)

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah

George Manneh Oppong Ousman Weah (1 oktober 1966) werd een topspits door te spelen bij onder andere AS Monaco, Paris Saint-Germain, AC Milan, Chelsea, Manchester City en Olympique Marseille.

Liberiaan Weah werd als speler van AC Milan Wereldvoetballer van het jaar. Hij was hiermee de eerste Afrikaan die deze prestigieuze prijs kreeg. Datzelfde jaar won Weah ook de prijs voor Afrikaans voetballer van het jaar. Cultspits Weah speelde voor Paris Saint-Germain, Chelsea FC, Monaco, Manchester City en AC Milan. Ook was hij international voor Liberia en speelde daarvoor 60 interlands en scoorde daarin 22 keer.

Weah tekende op 15 mei 1995, op dat moment speler van Paris Saint Germain, in Cannes een tweejarig contract bij AC Milan. De clubs bereikten laat in de avond overeenstemming over de transfersom. Deze zou naar verluidt tussen de 10 en 15 miljoen gulden hebben gelegen. Zijn verbintenis bij de Parijse club liep af in 1996. Met het aantrekken van Weah anticipeerde AC Milan op het nakende afscheid van de chronisch geblesseerde Marco van Basten.

Weah kondigde in 2002 zijn afscheid aan van de internationale voetbalvelden. Hij was toen 35 jaar oud en stond onder contract bij Al-Jazira Club uit de Verenigde Arabische Emiraten. “Dit is zeker het einde”, zei hij na de 1-0 nederlaag die Liberia leed tegen Nigeria. Dit was bij het Afrikaans kampioenschap voetbal 2002.

Een mooie anekdote over Weah is ook het verhaal Ali Dia: Premier League-club Southampton, met onder meer Matthew Le Tissier in de gelederen, liet de aanvaller een contract ondertekenen. Dit nadat manager Graeme Souness een telefoontje had gekregen van topspits George Weah. Die destijds uit kwam voor AC Milan en uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Volgens de beller, die Weah helemaal niet bleek te zijn, was Dia het neefje van de Liberiaanse grootheid. En naar eigen zeggen had hij gespeeld voor Paris Saint-Germain en voor de nationale ploeg van Senegal. Niets van dit alles bleek dus op waarheid te berusten. Maar na een korte stageperiode wilde Souness een dergelijk buitenkansje toch niet laten liggen: Dia kreeg een contract voor één maand.

Oplichter Dia speelde in die maand één hele wedstrijd voor Southampton. Tegen Leeds United (2-0 verlies) verving hij na 32 minuten Le Tissier. Om vervolgens zelf in de tweede helft weer gewisseld te worden voor Ken Monkou. Dia bleek het niveau absoluut niet aan te kunnen en de ontmaskering zou daarna snel volgen. Na twee weken verscheurde men zijn contract.

Dia heeft altijd ontkend het ‘belletje van Weah’ te hebben verzonnen en geen idee te hebben ‘wie de beller was’. Opnieuw bleek Dia te liegen. Want later kwam aan het licht dat het om een voormalig studiegenoot ging. Iemand die het telefoontje pleegde en zich voordeed als Weah.

Na zijn loopbaan deed George in oktober 2005 mee aan de presidentsverkiezingen in Liberia. Vooraf leek hij de beste papieren in handen te hebben. Uiteindelijk moest hij het toch afleggen tegen Ellen Johnson-Sirleaf. Nadat de eerste poging was mislukt, deed hij in 2017 opnieuw mee aan de Liberiaanse presidentsverkiezingen. Hij werd deze keer verkozen tot opvolger van Sirleaf. Weah werd beëdigd op 22 januari 2018.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *