Gaston Taument (1970)

Gaston Taument (1 oktober 1970) is één van de beste spelers die Feyenoord in de jaren negentig onder contract heeft gehad. Heerlijke vleugelspeler met fluwelen techniek.

De sierlijke rechtsbuiten speelde voor hij in 1988 naar Feyenoord kwam voor BTC en VCS. Hij kwam eigenlijk bij toeval bij Feyenoord terecht. Zijn broer Gilbert was uitgenodigd voor een proefwedstrijd, maar die brak zijn been. Toen moest zijn jongere broertje maar komen. Gaston maakt zoveel indruk dat hij bij Feyenoord werd ingelijfd.

Behalve Feyenoord hadden Sparta, FC Den Haag en Ajax belangstelling. “Feyenoord trok me het meest aan. Ik volgde Feyenoord al jaren. Toen ik bij de amateurs speelde was het een grote wens van me om hier te voetballen”, verklaarde hij later.

Taument, zoon van een Indonesische moeder en een Surinaamse vader, trainde aanvankelijk bij de A-selectie en speelde in het tweede, maar dat ging niet zo goed. Het was te zwaar voor de jonge speler en Taument werd voorlopig teruggezet naar de landelijke jeugd. Vervolgens stelden trainer Pim Verbeek en manager Cor van der Gijp hem voor de keus: een jaartje naar Excelsior, of een jaar in het tweede. Het werd Excelsior, maar als rechtermiddenvelder viel hij daar nauwelijks op.

Pas na enige tijd leefde Taument op en hij werd door Verbeek teruggehaald naar Feyenoord.  Vanaf toen werd hij een vaste kracht in Feyenoord 1 en speelde uiteindelijk meer dan 200 wedstrijden (45 goals). Het was vooral de nieuw aangetrokken Roemeense rechtshalf Ioan Sabău achter en naast hem die hem goed deed spelen.

Daarnaast was hij samen met Regi Blinker een opvallende verschijning met de zwarte wapperende haren en de techniek en snelheid op de vleugels. Bij Feyenoord won Taument vier nationale bekers, de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal en in 1993 het landskampioenschap.

In 1996 ging Taument zijn negende jaar bij Feyenoord in. Taument liet eerder in het seizoen een riant aanbod van Ajax lopen, zoals hij ook eerder al een aanbod van PSV afsloeg omdat hij zich Feyenoorder voelde. Als hij weg zou gaan dan zou het naar het buitenland zijn. In het begin van 1997 maakte hij bekend dat hij na het seizoen naar Portugal zou vertrekken. Benfica werd zijn nieuwe werkgever. Daarna speelde hij nog voor Anderlecht en OFI Kreta, zonder al te veel succes om uiteindelijk toch nog in stijl af te sluiten bij Rapid Wien.

Gaston Taument is ook international met 15 wedstrijden achter zijn naam. Hierin wist hij twee maal te scoren. Waarbij zijn goal tijdens het WK van 1994 tegen Saudie Arabië midden in de nacht, plaatselijke Nederlandse tijd, 4 minuten voor het einde nog steeds bij velen op het netvlies gegrift zal staan.

Gaston Taument is inmiddels al weer jaren jeugdtrainer bij Feyenoord.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *