Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Ali Dia (1965) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Ali Dia (1965)

Ali Dia (1965)

Ali Dia (20 augustus 1965) was een aanvaller uit Senegal die in Engeland wordt gezien als ‘een van de slechtste profvoetballers ooit’. Kwam door een verzonnen carrière bij het Southampton van manager Graeme Souness terecht. Nadat een ontmaskering volgde, ging hij studeren aan de universiteit van Newcastle, waar hij in 2001 zijn studie Business afrondde.

Dia begon met voetballen in de lagere Franse voetbaldivisies. Nadat hij onder meer uitkwam voor Beauvais, Dijon en La Rochelle kwam hij in 1995 terecht in de Finse competitie. De aanvaller kwam uit voor FinnPa en PK-35 Vantaa, waar hij nauwelijks indruk kon maken. Scoren deed hij bij de kleine clubs uit Noord-Europa dan ook niet. Toch vond Dia in in het Duitse VfB Lübeck een nieuwe club. Maar ook hier bleef hij heel kort en speelde hij slechts twee wedstrijden; wederom zonder te scoren.

De vrijwel nooit scorende voetbalglobetrotter kwam in 1996 in Engeland terecht. Al waar hij proefperiode’s had bij Port Vale, Gillingham en Bournemouth. Geen van deze clubs ging echter met Dia in zee. Hierdoor ging hij bij de semi-profs van Blyth Spartans voetballen. De club streed tegen degradatie uit het zesde Engelse voetbalniveau en ondanks het niet bijster hoge niveau, wist de Senegalees wederom geen indruk te maken. Opnieuw kon de aanvaller namelijk niet scoren voor zijn club. Toch zou Dia enkele maanden later een prachtige transfer te pakken hebben.

Premier League-club Southampton, met onder meer Matthew Le Tissier in de gelederen, liet de aanvaller een contract ondertekenen. Dit nadat manager Graeme Souness een telefoontje had gekregen van topspits George Weah, destijds uitkomend voor AC Milan en uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Volgens de beller, die Weah helemaal niet bleek te zijn, was Dia het neefje van de Liberiaanse grootheid en had hij gespeeld voor Paris Saint-Germain en voor de nationale ploeg van Senegal. Niets van dit bleek op waarheid te berusten. Maar na een korte stageperiode wilde Souness een dergelijk buitenkansje niet laten liggen. Dia kreeg een contract voor één maand.

Dia speelde in die maand één wedstrijd voor Southampton. Tegen Leeds United (2-0 verlies) verving hij na 32 minuten Le Tissier, om vervolgens zelf in de tweede helft weer gewisseld te worden voor Ken Monkou. Dia bleek het niveau absoluut niet aan te kunnen en de ontmaskering volgde snel. Na twee weken stuurde het bestuur hem de laan uit.

Dia heeft altijd ontkend het ‘belletje van Weah’ te hebben verzonnen en geen idee te hebben ‘wie de beller nou was’. Opnieuw bleek Dia te liegen, want later werd bekend dat het om een voormalig studiegenoot ging die het telefoontje pleegde en zich voordeed als Weah.

De destijds 31-jarige Ali speelde daarna nog kort bij Gateshead (acht wedstrijden, twee doelpunten). Vervolgens hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Na zijn dubieuze profcarrière ging Dia studeren aan de universiteit van Newcastle. Hier zou hij in 2001 zijn Business-opleiding afronden.

Dat de Engelse media smulde en smult van de stunt van Ali Dia, blijkt wel uit het feit dat hij in vele ‘flop-aankooplijstjes’ voor komt. Onder meer The Daily Mail en The Guardian wijdden er een artikel aan. De Nederlanders Marco Boogers en Brian Pinas komen overigens ook langs! 

De supporters van Southampton verzonnen een prima rijmend liedje voor Dia, te beluisteren op het filmpje hieronder: ‘Dia (uitgesproken: Daaia) is a Liar!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *