Gheorghe Hagi (1965)

Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi (5 februari 1965), oftewel de ‘Maradona van de Karpaten’, was een sierlijke Roemeense spelmaker die gezegend was met een fenomenale traptechniek en dito spelinzicht.

Hagi begon zijn carrière in 1982 bij het Roemeense Farul Constanta. Van 1983 tot 1987 verdedigde hij vervolgens de clubkleuren van Sportul Studentesc. Om vervolgens te tekenen bij topclub Steaua Boekarest. Met de rood-blauwen werd Hagi in 1988 en 1989 kampioen en speelde hij in 1989 de roemruchte finale van de Europa Cup 1  tegen AC Milan. Die wedstrijd werd kansloos verloren met 4-0 door twee goals van Marco van Basten en Ruud Gullit.

In 1990 vertrok de temperamentvolle spelmaker naar Real Madrid. Daar speelde hij twee jaar met wisselend succes. In 1992 tekende hij bij het Italiaanse Brescia. In 1994 zou hij wederom vertrekken naar een Spaanse topclub, ditmaal naar het Barcelona van Johan Cruyff. Ook daar werd hij geen onbetwiste basisspeler. Hagi was nou eenmaal een speler die het best zou gedijen als het elftal in dienst van hem zou spelen. En bij Barcelona was hij ‘slechts’ een van de vele sterren.

Van 1996 tot 2001 speelde Hagi bij de Turkse topclub Galatasaray, waar hij ook zijn professionele voetbalcarrière zou afsluiten. Met de ‘Leeuwen’ werd hij viermaal kampioen en won hij in 2000 de UEFA Cup. Ook won hij in het seizoen 2000/01 de UEFA Super Cup.

In het Roemeense Elftal was ‘De Maradona van de Karpaten’ met zijn spelinzicht en uitmuntende traptechniek jarenlang de absolute vedette en leider. Hij was onderdeel van een succesvolle generatie met spelers als Popescu, Raducioiu, Petrescu en Dumitrescu. Ook kwam hij met zijn land driemaal uit op een WK. Iedereen kent nog zijn fenomenale goal tijdens het WK 1994. Toen hij vanaf de zijlijn met een snoeihard en zuiver schot de bal over de Colombiaanse keeper Cordoba liftte. Hagi speelde in totaal 125 interlands voor Roemenië en scoorde daarin 35 keer.

Gheorghe Hagi werd zesmaal uitgeroepen tot voetballer van het jaar in Roemenië en werd door de Braziliaanse legende Pelé in 2004 vermeld op de FIFA lijst van beste 100 voetballers ooit. Met recht wordt de sierlijke spelmaker dan ook door velen beschouwd als beste Roemeense voetballer aller tijden.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *