Georgi Rangelov Asparoechov (1943 – 1971)

Georgi Rangelov Asparoechov (4 mei 1943 – 30 juni 1971) is in Bulgarije bekend geworden onder de naam ‘Gundi’. Asparoechov wordt in eigen land beschouwt als één van de beste voetballers uit de historie. Overleefde een auto-ongeluk niet.

In 1965 werd hij verkozen tot Bulgaars voetballer van het jaar en in 1999 werd hij zelfs verkozen tot Bulgaars voetballer van de 20e eeuw, vóór Hristo Stoichkov. De aanvaller was in eigen land zo populair dat er geregeld, ruitenwissers, nummerplaten en spiegeltjes van zijn Alfa Romeo als ‘aandenken’ werden vervreemd..

Asparoechov boekte zijn grootste successen in de tweede helft van de jaren zestig met Levski Sofia, de club die later haar stadion naar hem zou vernoemen. Hij speelde 49 wedstrijden voor het Bulgaars voetbalelftal en scoorde daarin negentien maal. Waaronder wedstrijden op de WK’s van 1962, 1966 en 1970. Hij was lang en doelgericht en had als vedette alles wat zijn hart begeerde; in 1966 sloeg hij dan ook op het arrogante af een aanbod van Benfica af.

Het begon voor ‘Gundi’ allemaal bij Levski Sofia, een club uit zijn geboorteland. Van 1959-1961 kan men daar genieten van de kunsten van deze Bulgaarse aanvaller. Het levert hem en de club 23 wedstrijden en zeven doelpunten op. Hierbij viel zijn kopkracht op en ook zijn uitstekende vrije trappen. Daarnaast had hij een machtig wapen met zijn fenomenale afstandsschot en nam ‘Gundi’ vaak ‘de pingels’.

In de beginjaren was ‘Gundi’ soms zo onnavolgbaar dat alleen ruig spel en wilde tackels hem van scoren af konden houden. De ras-aanvaller walgde hier zo van, dat hij de overstap maakte naar het volleybal. Een tijd combineerde hij beide sporten maar koos uiteindelijk toch voor het voetbal, dit tot afgrijzen van zijn volleybal-coach.

Het leverde Asparoechov in 1961 een transfer op naar Botev Plovdiv. Dit nadat hij en passant de beker van Bulgarije nog even had meegepakt in zijn laatste seizoen bij Sofia. Ook bij Plovdiv wist Asparoechov de Bulgaarse beker te winnen en wel in 1962. 25 goals maakte Asparoechov er, in 47 wedstrijden. Hij was klaar voor het grote werk en ging terug naar zijn oude club Levski Sofia.

Bij Levski groeide ‘Gundi’ uit tot een sterkhouder die zijn ploeg op sleeptouw nam. In 176 wedstrijden zou hij er 118 maal het net weten te vinden. Dit leverde onder andere een mooi aantal prijzen op: het landskampioenschap in 1965, 1968 en 1970 en vier maal de Bulgaarse beker.

Net voor een Cup Winners ‘Cup wedstrijd tussen Milaan en Levski in 1967, bood men hem $500.000 voor een overstap naar AC Milan. Asparoechov weigerde echter, onder vermelding van zijn liefde voor en trouw aan, Levski Sofia en Bulgarije. Hij bleef zijn club trouw totdat er een plotseling einde kwam aan de loopbaan van Asparoechov in 1971..

Asparuhov verongelukte in 1971 op 28-jarige leeftijd. Nadat hij tijdens de derby tegen CSKA Sofia zijn eerste (en enige) rode kaart had gekregen wegens natrappen na een harde overtreding van Plamen Yankov, werd hij voor de volgende wedstrijd geschorst. Daardoor kon hij met Nikola Kotkov, een speler van Lokomotiv Sofia die naar Levski getransfereerd zou worden, een jubileumwedstrijd in het noorden van Bulgarije bijwonen.

Op de terugweg gaat het vreselijk mis. De auto van de beide spelers botste tegen een vrachtwagen en brandde uit; beiden overlijden. Op Asparoechov zijn begrafenis kwamen rond de 550.000 mensen om de speler de laatste eer te bewijzen.

In 326 officiële wedstrijden voor zijn clubs, wist ‘Gundi’ 209 maal te scoren. Het huidige stadion van Levski Sofia is vernoemd naar de oud-sterspeler als eerbetoon.

(Foto: Wikipedia.

Eén reactie

  1. Triest einde van een Bulgaars Topvoetballer

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *