Gerrie Kleton (1953 – 2006)

Gerrie Kleton (15 september 1953 – 8 januari 2006) was een aanvallend ingestelde speler die in zijn loopbaan uitkwam voor o.a. Ajax,  HFC Haarlem en Cercle Brugge. Zijn grootste verlies was die van een slopende ziekte.

Kleton maakte deel uit van de succesvolle selectie van Ajax in de jaren zeventig, toen er veel en grote prijzen gewonnen werden. De tweebenige aanvaller moest echter in die tijd Piet Keizer voor zich dulden als linksbuiten, waardoor zijn optredens in het eerste elftal spaarzaam waren.

In het Ajax-jaarboek 1971/1972 wordt Kleton voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek. Samen met Johnny Rep wordt Kleton door trainer Stéfan Kovàcs toegevoegd aan de Ajax-selectie. Het boek vermeldt: “Aanvankelijk was Sjoerd Ruiter de grote vedette, later Gerrie Kleton”. Kleton kreeg in de zomer van 1971 zonder aarzelen van het bestuur zijn tweejarige verbintenis aangeboden.

Dit in tegenstelling tot Johnny Rep, die eerst op proef meedraaide. Kleton was fysiek sterker dan Rep. Hij had echter veel meer moeite met de aanpassing aan het fullprof-milieu dan Rep. Kleton was gewend een beetje ‘Piet Keizer-achtig’ te voetballen. Dat probeerde hij ook in de oefenwedstrijden met het eerste. Toen dat niet lukte, zakte hij weg. Halverwege het seizoen leek hij over zijn inzinking heen te zijn. Tegen Arsenal uit maakte hij als reserve de Europa Cup-wedstrijd mee, in plaats van Johnny Rep.

In seizoen 1973/1974 speelde Kleton zijn enige wedstrijd voor Ajax als Johan Cruijff net weg is. Aan het einde van dat seizoen besluit Ajax het contract met Kleton niet te verlengen. Enige tijd staat hij in de belangstelling van het Spaanse Espagnol, maar zal uitendelijk kiezen voor een Nederlandse club. Na Ajax komt Gerrie Kleton uit voor MVV, Haarlem, Cercle Beerschot, AZ ’67 en RKC.

Vooral bij Haarlem groeide hij uit tot een waardevolle kracht. De linksbuiten van weleer verhuisde naar het middenveld en werd spelverdeler. Met Haarlem promoveerde Kleton naar de eredivisie en hij behaalde met de Noord-Hollandse club korte tijd later Europees voetbal. Ook kwam Kleton namens Haarlem in actie tijdens de wedstrijd Ajax – Haarlem 4-1 op zondag 6 december 1981 waarbij Johan Cruijff in het Ajax-stadion zijn rentree maakte. In deze wedstrijd wordt hij getruct door Cruijff waarna laatst genoemde scoorde met een prachtige stift. Dit doelpunt zou de hele wereld over gaan.

Ondanks zijn omzwervingen bleef Gerrie Kleton een Ajacied in hart en nieren. Hij was een vaste kracht bij Lucky Ajax en een graag geziene gast bij de club. Op 8 januari 2006 overleed Kleton op 52-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ziek. Op 11 januari 2006 werd er ter nagedachtenis aan Kleton een minuut stilte gehouden voor aanvang van de oefenwedstrijd HFC Haarlem – AFC Ajax (0-0)

(Foto: ANP – Cor Out)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *